Krstić: Beograd u startu ima više razumevanja za Abazovićevu vladu 1Milan Krstić, Foto: N1

“Čini se da će, nakon izbora nove crnogorske vlade, vlasti u Beogradu u startu imati više razumevanja za Abazovicevu Vladu, nego što su imali za Krivokapićevu, koju su fakticki od konstituisanja sačekale brojne optužbe u beogradskim tabloidima”, kaže za Danas Milan Krstić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative i asisten na FPN.

On ipak napominje da će mnogi međusobni problemi na relaciji Srbija – Crna Gora ostat i dalje i da ih nije moguće tek tako prevazići.

“Ako nova vlada u Podgorici pristane na ulazak u Open Balkan i potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, to bi svakako moglo da predstavlja pozitivan signal prema Beogradu”, kategoričan je Krstić.

Za Konstantina Samofalova , generalnog sekretara Socijaldemokratske stranke najvažnije je da se grade odnosi koji su na obostranu korist i Srbije i Crne Gore.

Prema njegovim relima nova vlada Crne Gore izgleda kompleksno, imajući u vidu i činjenicu da je manjinska i činjenjicu da u njoj sede i prosrpski SNP i Krivokapićev SDP.

“Ukoliko su oni pronašli način da ostvare saradnju, verujem da ni za Srbiju neće biti teško da pronađe najmanji zajednički imenitelj sa Crnom Gorom za rešavanje svih regionalnih pitanja, kao i za donošenje odluka u interesu suživota srpskog i crnogorskog naroda u samoj Crnoj Gori”, ocenjuje Samofalov.

Crnogorska skupština sinoć je izabrala novu, manjinsku vladu na čijem čelu je doskorašnji potpredsednik Dritan Abazović. Time je okončana tromesečna kriza u radu izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori.

Vladu će, pored Abazovićevog pokreta URA, činiti stranke manjinskih naroda, procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP) i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP), dok će njene odluke u skupštini podržavati najveća opoziciona partija, Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari