Krstić: Da se ja pitam, lider Dveri bi video RTS iznutra 2048. godine 1BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, gotovo dve godine od upada demonstranata u zgradu Javnog servisa, imao je prilike da u ovu medijsku kuću uđe ponovo, sa pozivom, kako bi gostovao u debatnoj emisiji „Reč na reč“.

Na početku emisije on je zadovoljno konstatovao što se RTS otvara za drugačiji glas predstavnika opozicije, a za Danas je pojasnio da je to dokaz da njegova stranka ne traži ništa što nije po zakonu i što nije medijski standard u svim demokratskim zemljama.

Obradović je u emisiji „Reč na reč“ govorio o problemima u vojsci, brojnim aferama, kao i tome što je na čelu vojske Nebojša Stefanović, čovek koji je, kako je napomenuo Obradović, „kupio diplomu“, ali se izjasnio i da je protiv ulaska Srbije u NATO.

Poslednji put Obradović je bio u RTS-u 16. marta 2019, kada je upao zajedno sa demonstrantima zahtevajući da se uživo uključe u Dnevnik RTS. Četiri sata su proveli u prostorijama RTS, nakon čega su pripadnici Žandarmerije istisnuli demonstrante iz zgrade, a sa njima i Obradovića.

Na pitanje šta se to promenilo na RTS, pa je on došao u tu kuću, lider Dveri kaže da se promenilo to da je uvedena emisija „Reč na reč“ u udarnom terminu u kojoj učestvuju predstavnici prave opozicije.

„Promenilo se i to da se naše izjave češće nađu i u drugim informativnim emisijama poput ‘Šta radite, bre’. Sve je to još uvek na kašičicu, veoma malo i strogo kontrolisano, ali je pomak koji smo izdejstvovali dosadašnjom borbom za poštovanje zakona i slobodu medija, a pre svega javnih medijskih servisa. Tu borbu treba nastaviti do konačnog oslobođenja RTS bez koga nema slobodnih i poštenih izbora u Srbiji. To u praksi znači da drugačije mišljenje, glas opozicije i kritika vlasti moraju da se čuju i u Jutarnjem programu, Dnevniku i drugim večernjim debatnim emisijama, gde bi bilo više vremena da opozicija predstavi svoj program bez stalnog upadanja u reč i prekidanja od strane predstavnika vlasti. Opozicija bi morala dobiti mogućnost koju imaju predstavnici vlasti, a to je i da samostalno gostuje u najgledanijim večernjim emisijama tipa Oko’, ‘Upitnik’ ili ‘Četvrtak u 9’, pa i u samom Dnevniku 2“, zaključuje lider Dveri.

Međutim, Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i bivši član Upravnog odbora RTS, u izjavi za Danas tvrdi da on ne bi tako lako prešao preko incidenta od pre dve godine u kome je lider Dveri učestvovao.

„Urednici na RTS-u očigledno su ljudi meka srca i hrišćani skloni praštanju. Da se ja pitam, oni koji su tukli redare, lomili vrata RTS-a, upadali sa testerama, divljali hodnicima, nogom otvarali kancelarije, postrojavali novinare, izdirali se i pretili im…. zgradu RTS bi videli iznutra 2048. godine“, kaže Krstić.

Politikolog Boban Stojanović smatra da je upad u RTS bio samo reakcija na zatvorenost tog istog RTS i posledica visemesečnog neizveštavanja o protestima i aferama aktuelne vlasti.

„Što se njegovog sadašnjeg učešća ne vidim problem. To da RTS nije medijski servis građana i da ne radi u interesu javnosti je tačno, zato je i svaka kritika rada RTS-a dobrodošla. Ne samo sada, drugačije misljenje na RTS je moralo odavno da se čuje. I da je RTS radio kako treba da radi, upada sigurno ne bi bilo“, napominje Stojanović.

Velebit: A šta opozicionari drugo da rade?

„Svi treba da budu zastupljeni na Javnom servisu, a ne da to bude izuzetak i da se čudimo kada se to desi. Jedino većim pojavljivanjem na RTS glas opozicionara će dopirati do većeg broja građana. Treba da prestanemo da živimo u društvu isključivosti , već da počnemo da razgovaramo sa političkim neistomišljenicoma. Onima koji smatraju da opozicija ne treba da ide na RTS, jer je to samo privid dijaloga, postavljam pitanje – a šta treba da rade. Prostor će se otvarati malo po malo i to treba koristiti i pametno nadmudriti vlast. Ostaje pitanje da li treba pristati i na takva pravila, ili da vas uopšte nema“, kaže za Danas politikolog Vuk Velebit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari