Krstić: Zahtevi SAD prema Srbiji će biti oštriji posle izbora 1Milan Krstić, Foto: N1

Zahtevi Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji u kontekstu jasnijeg određivanja prema ruskoj agresiji u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji „sada, posle izbora, čini mi se da će biti oštriji“, naglasio je Milan Krstić, asistent na Fakultetu političkih nauka, tokom gostovanja na televiziji N1 povodom posete pomoćnice državnog sekretara SAD Karen Donfrid regionu Zapadnog Balkana.

Krstić je objasnio da su iz SAD, pre održavanja parlamentarnih predsedničkih i lokalnih izbora u Srbiji, stizale poruke ohrabrenja povodom glasanja Srbije za osudu Rusije u Ujedinjenim nacijama i priključenja delu sankcija, ali da sada, nakon izbora očekuje više pritisaka na domaće vlasti u pogledu određenja na spoljno-političkom planu.

O pritiscima iz SAD na Srbiju za uvođenje sankcija Rusiji govori se već danima u domaćoj javnosti usled pojačane aktivnosti američkih diplomata.

Danas će u Beogradu boraviti pomoćnica državnog sekretara SAD Antoni Blinkena, Karen Donfrid, koja je zadužena za evropske i evroazijske poslove, kao i njen zamenik Gabrijel Eskobar, uže zadužen upravo za region Zapadnog Balkana.

Donfrid i Eskobar već su ranije danas boravili u Prištini, odakle su poslali poruke o važnosti sporazuma Kosova i Srbije, uz obostrano priznanje. 

Krstić je objasnio da SAD sada gledaju na dijalog Beograda i Prištine kao sredstvo za smanjenje ruskog uticaja u regionu.

„Ukrajina je apsolutni prioritet sada, ali se na dijalog gleda kao na sredstvo koje će dovesti do stabilizacije prilika u regionu i time smanjiti mogućnost za uticaj Rusije. Rusija svoj uticaj na Beograd crpi iz prava veta u Savetu bezbednosti i mogućnosti da bude garant Srbiji da Kosovo neće biti primljeno u Ujedinjene nacije. Ako bi se ovaj problem rešio, a Donfrid naglašava da se to može rešiti dogovorom o međusobnom priznanju, na taj način bi element ruskog uticaja bio smanjen u odnosu na Srbiju i čitav region“, objašnjava Krstić.

Kada je u pitanju ton poruke koju Donfrid donosi u Beograd, Krstić je gostujući u Novom danu rekao da će pomoćnica američkog državnog sekretara biti oštrija nego u drugim prestonicama koje će obilaziti, sudeći po samom saopštenju Stejt departmenta, a pored Prištine i Beograda planirane su njene posete Skoplju, Tirani i Podgorici.

„Postoji razlika u tonu koji je upućen prema Prištini i tonu prema Beogradu. Dok se za ostale aktere upotrebljava ohrabriti, za Srbiju se kaže da se urgira da nastavi sa reformama koje se odnose na usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom Evropske unije, odnosno sankcijama Rusiji. Mislim da će biti oštrija nego u drugim prestonicama koje će posetiti. Ostaviće prostora i za slanje nekakvih poruka o šargarepama SAD“, kaže Krstić.

U Beogradu su nedavno boravili i senatori Odbora za spoljne poslove Kris Mardi i Džin Šejhin, kao i senator Odbora za oružane snage Tom Tilis. Oni su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom govorili, između ostalog, o poziciji Srbije prema ukrajinskoj krizi.

U delu javnosti nagađa se i da bi ovakve učestale posete, na sve višim nivoima, mogle da vode i ka poseti samog američkog predsednika Džozefa Bajdena Srbiji.

Krstić pak smatra da tako nešto nije verovatno u skorijoj budućnosti.

„Izgledne su posete na nivou sekretara u narednih godinu ili dve“, ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari