"Krug potencijalnih kandidata za mandatara biće sveden na tri slova": Dačić nije ispao iz trke za premijera 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Uprkos tome što Aleksandar Vučić tvrdi da ni ne razmišlja o sastavu Vlade i novom mandataru, uveliko su počela nagađanja ko bi ipak mogao da bude novi premijer Srbije. Otvorene su i kladionice u kojima figurira nekoliko kandidata, dok su sagovornici Danasa ubeđeni da Vučić ovoga puta zaista govori istinu i da po prvi put nema jasan odgovor o sastavu buduće vlade. Pre svega zbog spoljnopoltičkih uticaja i prilika u kojima se zemlja nalazi.

Od dolaska na vlast Srpske napredne stranke u „trci“ za premijerski kabinet u Nemanjinoj 11 konstantno se pojavljuje više imena i to istih, naprednjaka u koje Vučić ima najviše poverenja. Redovno se u tim nagađanjima pojavljuje ime Siniše Malog, aktulnog ministra finansija, dobrog Vučićevog prijatelja, kome najviše veruje. Da je reč o velikom obostranom uvažavanju govore i česte fotografije Vučića i Malog kako zajedno doručkuju, a koje predsednik objavljuje na zvaničnom Instagram nalogu “Budućnost Srbije” gotovo uvek sa potpisom “divan dan sa prijateljem”.

Na vrhu lestvice prijatelja u koje Vučić ima poverenja svakako je i aktuelna premijerka Ana Brnabić čijim radom je Vučić, kako je više puta isticao,veoma zadovoljan. “Podržavam Vladu i podržavam Anu da nastavi da radi odgovorno i disciplinovano”, navodio je Vučić više puta.

“Ukoliko bi izbor pao na Anu Brnabić, ona bi postala prva premijerka u tri vezana mandata posle petooktobarskih promena”, kaže Đorđe Vukadinović, glavni urednik Nove političke misli.

Po dužini mandata Brnabić bi mogla da prestigne i Mirka Marjanovića koji je bio na čelu Vlade Srbije od 18. marta 1994. do 24. oktobra 2000. godine.

Vukadinović navodi da bez obzira što se ponavljaju spekulacije Brnabićkinoj navodnoj i stalno ponavljanoj želji da izađe iz cele priče i ode u inostranstvo, to se nije dogodilo ni 2 020. godine, a ne mora da se desi ni sada.” Koliko god je njeno postavljenje bilo senzacija, toliko smo se već sada svi navikli na nju i malo ko se i pita kako se uopšte i našla na tom mestu”, navodi sagovornik Danasa koji kaže i da bez obzira što u ovom trenutku deluje kao nemoguća misija, on iz premijerske trke ne bi isključio ni Ivicu Dačića, lidera socijalista.

Napominje da se u početku činilo da će Dačić platiti ceh izbornog rezultata koji je bio bolji od očekivanog, ali da se kako vreme prolazi otvaraju i nove mogućnosti za lidera SPS.

“Tome doprinose i Dačić i socijalisti koji se drže tiho, ne talasaju, konstruktivni su, ne ističu svoje ambicije. Čekaju strpljivo rasplet. Da li će kuglica na Vučičevom političkom ruletu završiti na Dačićevom imenu, jedan je od mogućih scenarija”, kaže Vukadinović i podseća da je u prvim reakcijama Vučić govorio da ima većinu sa manjinama, a sada spominje i socijaliste.

Osim Malog, Brnabićke i Dačića, koji za Vukadinovića predstavljaju prvi krug favorita, svi ostali potencijalni kandidati za mandatara Vlade Srbije su u drugom planu, ali da ne treba zaboraviti da Vučić tradicionalno voli iznenađenja, iako njima na ruku trenutno ne idu spoljnopolitičke prilke.

Kao moguće Vučićevo iznenađenje spominje se Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u SAD, o čijem povratku se govorilo i u predizbornoj kampanji, doduše u kontekstu Vučićevog naslednika na čelu Srpske napredne stranke. Ne treba zaboraviti da je Đurić godinama unazad Vučićev čovek od najvećeg poverenja. To je pokazao i odlukom da ga pošalje u Vašington u veoma delikatnom trenutku za zemlju.

Mogući potencijalni premijer Srbije već niz godina unazad spominje se još jedan Vučićev čovek od poverenja – gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a odnedavno i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Sagovornik Danasa Vukadinović veruje da nijedan od ove dvojice naprednjaka neće ući u krug najužih Vučićevih favorita za mesto u Nemanjinoj 11. Vučević zato što ima još dve godine do kraja mandata gradonačelnika Novog Sada, dok Vesić nema nikakve šanse za izbor novog premijera, iako se i njegovo ime spominje u kladionicama.

“Iskreno zaista mislim da ni sam Vučić u ovom trenutku nema pouzdan i jasan odgovor na pitanje ko će biti premijer i zato je teško i problematično licitirati sa imenima. Nije samo problem u tome što Vučić nema jasan odgovor na to pitanje, niti razloge treba tražiti u njegovim kalkulacijama i neodlućnosti, već u realnim i složenim spoljnopolutičkim prilikama. Zato verujem da ni krug potencijalnih kandidata za budućeg mandatara neće biti veliki i da će biti sveden na tri slova”, zaključuje sagovornik Danasa.

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog kaže za Danas da odgovor na pitanje ko će biti novi premijer Srbije zna sano jedan čovek u zemlji i da zato bilo kakva nagađanja i projekcije nemaju nikakvu informativnu vrednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari