Da stari kadrovi Socijalističke partije Srbije neće tako lako otići u politički zaborav pokazala je i prva u nizu opštinskih konferencija ove stranke koja je u četvrtak uveče održana u Kruševcu.

Prema saznanjima Danasa, Kruševljani su posle burne višesatne rasprave odlučili da za nove-stare potpredsednike partije predlože Žarka Obradovića i Milutina Mrkonjića, a za predsednika Izvršnog odbora Branka Ružića. S druge strane, Ivica Dačić je bez ikakve debate jednoglasno kandidovan za predsednika partije.

I dok je u Kruševcu, i pored polemičkih tonova, prevladala naklonost prema iskustvu i tradiciji, na sednici odbora SPS u beogradskoj opštini Stari grad ideja o „novim ljudima za novo doba“ dobila je potpunu potvrdu, bar što se tiče kandidata za potpredsednika stranke. Ovaj odbor je za novog potpredsednika SPS predložio Aleksandra Antića, prvog čoveka beogradskih socijalista. Antić trenutno nije u najužem rukovodstvu, iako je ranijih godina bilo nepisano pravilo da je predsednik Gradskog odbora Beograda treći čovek stranke. Da se potpuno ne bi zamerili starijoj generaciji, socijalisti Starog grada su za članove Predsedništva predložili Petra Škundrića i Milisava Petronijevića. Ovaj odbor nije predložio kandidata za predsednika Izvršnog odbora, ali se takođe jednoglasno opredelio da Dačić bude jedini kandidat za lidera partije.

Ni jedan od ova dva odbora nije predložio budućeg zamenika predsednika, iako će novim statutom stranke ta funkcija biti značajno osnažena. Dačićev zamenik će se birati iz redova potpredsednika i on će, kako stoji u Predlogu statuta, „zamenjivati predsednika“, a neće ga, kako je do sada pisalo, samo „zamenjivati u odsustvu“, čime dobija na značaju. Spekuliše se da će žestoku bitku za poziciju drugog čoveka SPS voditi Žarko Obradović, aktuelni zamenik predsednika, i predvodnik mlade garde Branko Ružić, predsednik IO i šef poslaničkog kluba, koji važi za jednog od najbližih saradnika Ivice Dačića u partiji.

O kandidatima za najviše funkcije će se do 1. decembra izjašnjavati i preostalih 166 opštinskih odbora SPS, kako bi sve bilo spremno za partijski Kongres 11. decembra. Odbori će predlagati i nove članove Glavnog odbora. Zanimljivo je da će se mesta u GO SPS popunjavati po „sistemu kvota“, što znači da će u ovom telu više biti zastupljeni delegati iz onih sredina u kojima je partija postigla dobre izborne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari