Kurti čestitao novoizabranim gradonačelnicima i poručio da je bojkot je nametnut kampanjom pretnje Beograda i kriminalnog oruđa na terenu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti čestitao je danas novoizabranim gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova i odbornicima dve opštine i poručio da treba predano da rade i služe bez razlike, a da će ih Vlada podržati i pomoći.

U četiri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku juče su održani vanredni izbor za gradonačelnike, a u Leposaviću i Zvečanu za odbornike. Izbore je bojkotovala Srpska lista i Srbi koji čine većinsko stanovništvo u tim opštinama.

Na izbore je izašlo 3,47 odsto građana od oko 45.000, koliko ima pravo glasa.

Osim što je čestitao novim gradonačelnicima Severne Mitrovice Erdenu Atiću, Leposavića Ljuljzimu Hetemiju, Zubinog Potoka Izmiru Zećiriju i Zvečana Iljiru Peciju, Kurti je na Fejsbuku napisao da je ceo izborni proces protekao mirno i bez incidenata, preneo je Kossev.

Kurti je zahvalio građanima na smirenosti i hrabrosti, a dotakao se i onih koji na izbore nisu izašli, a zbog kojih je izlaznost okarakterisana kao veoma mala.

„Atmosfera je bila zastrašujuća i ucenjivačka, pa je izlaznost građana na izbore bila mala. Bojkot je nametnut kampanjom pretnje zvaničnog Beograda i njegovog kriminalnog oruđa na terenu na severu“, kazao je Kurti.

On je zahvalio i Centralnoj izbornoj komisiji na organizaciji i Kosovsku policiji na bezbednosti.

Osim obećanja da će kosovska vlada pomoći novim gradnočelnicima i odbornicima, poručio je i da će sada institucionalni sistem i javne službe moći da funkcionišu više i bolje, za dobrobit građana i njihova prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari