Kurti: Četiri koraka za dijalog sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ ERMAL META

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas, na sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, izjavio da su četiri koraka za dijalog sa Srbijom, da dijalog nema alternativu i da moraju da budu rešena otvorena pitanja.

Tokom govora pred poslanicima EP, kako javlja prištinska agencija Telegrafi.com, Kurti je govorio o četiri koraka za obnavljanje dijaloga sa Srbijom i kao prvo pomenuo njegovu obavezu da sačuva suverenitet, nezavisnost i Ustav Kosova.

„Prvo je prihvatanje stvarnosti, ne možemo se vratiti u vreme pre nezavisnosti. Nezavisnost Kosova je ostvarena prema (paketu) Ahtisarija, i otvaranje ovog paketa znači otvaranje liste želja koji bi vodili nepredviđenim događajima“, kazao je Kurti.

Drugi korak je prihvatanje istine.

„Srbija mora da prizna zločine iz prošlosti. Da bi sprečio genocid, NATO je morao bombardovati Beograd, jer je njegov režim počinio genocid na Kosovu. Postojali su državni aparat i vladini zvaničnici i lanac komandovanja, ali ni posle rata na Kosovu nova vlada u Srbiji nije se ograđivala od Miloševića i zločina iz prošlosti. Ne ograđujući se od ratnih zločina, Srbija se identifikuje sa njima“, kazao je Kurti.

Po njegovim rečima, treći korak je ravnopravnost predstavnika Kosova i Srbije u dijalogu, dok je četvrti princip da dobitnici i korisnici dijaloga budu krajnji korisnici.

Kosovski premijer je rekao da Kosovo želi normalizaciju odnosa sa Srbijom.

„Ne zapostavljamo dijalog sa Srbijom, želimo normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali normalizacija ne može biti na štetu naših interesa. Želimo da normalizujemo odnose naših zemalja. Udaljavajući se od logike razmene teritorija, države će izaći bolje iz dijaloga. Dijalog više nije spašavanje političara“, kazao je on.

Kurti je rekao da Beograd želi da optuži Kosovo za stvaranje Velike Albanije.

Tokom današnjeg dana Kurti se susreo i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova Kurti se zahvalio predsednici EK na podršci EU u suočavanju Kosova sa pandemijom COVID-19 kroz finansijsku pomoć i obezbeđivanje vakcina kroz mehanizam COVAKS.

Zahvalio je Komisiji EU na naporima da što pre obezbedi nove doze vakcina za Republiku Kosovo.

Premijer Kurti je naglasio da su prioriteti Vlade investicije koje pružaju nova radna mesta i reformu pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari