Kurti: EU još nije osudila to što Srbija krši dogovore, ZSO samo deo sporazuma 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Pemijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da još nije dobio „izveštaj od Evropske unije o osudi kršenja sporazuma od strane Srbije“ koji je tražilo Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da je kosovska strana zainteresovana da se sporazum primeni u celini, a ne samo član 7, koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Prema Kurtijevim rečima, formiranje Asocijacije je deo dogovora, ali je napomenuo da to nije sve, dodajući da želi plan implementacije koji je detaljan, konkretan, izbalansiran i sveobuhvatan.

„Na sastanku na visokom nivou 2. maja podneo sam dokument sa svim kršenjima od strane Srbije osnovnog sporazuma od 27. februara postignutog u Briselu, ali i Ohridskog sporazuma, ali do danas nismo dobili stav od posrednika o našem dokumentu. Zainteresovani smo za punu i hitnu implementaciju sporazuma, odnosno bez uslova i bez odlaganja. Dakle, problem je druga strana koja od pet tačaka preambule i 10 članova sporazuma želi da se fokusiramo samo na član 7“, rekao je Kurti.

Dodao je da je član 7 deo sporazuma, ali da to nije ceo sporazum, i da je glavni pregovarač i zamenik premijera Besnik Bisljimi to jasno stavio do znanja na rundi dijaloga Briselu u ponedeljak.

„Takođe smo naglasili da želimo plan implementacije koji je detaljan, konkretan, izbalansiran i sveobuhvatan. To ne može biti plan implementacije dogovora koji smo napravili samo u vezi sa članom 7“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari