Kurti i Gervala na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala učestvovaće na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN koji se održava na zahtev Srbije, saznaje Beta.

Agencija Beta saznala je iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova da će se Kurti obratiti na sednici SB UN.

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu, zakazana na zahtev Beograda, biće održana večeras u Njujorku u 21 čas po centralnoevropskom vremenu a Srbiju će predstavljati predsednik države Aleksandar Vučić. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče za RTS da ga je Hju Tod, ministar spoljnih poslova Gvajane, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti, obavestio da bi sednica trebalo da bude otvorena za javnost.

Dačić je rekao da je bilo „žestokih zakulisnih igara“ da Gvajana zakaže zatvorenu sednicu, navodeći da su za to bile zapadne zemlje, i dodao da „odaje priznanje“ toj južnoameričkoj državi ako je tačno da će sednica biti otvorena.

Srbija je u ponedeljak predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu, za koju je navela da je „u oštroj suprotnosti s Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN“. U zahtevu je stajalo da je „na teritoriji Kosova i Metohije u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari