Kurti: Nijedan lokalni biznis u vlasništvu građana Srbije nije novčano kažnjen 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nijedan lokalni biznis u vlasništvu građana Srbije na Kosovu ili u opštinama sa srpskom većinom od stupanja na snagu uredbe Centralne banke Kosova nije novčano kažnjen i to nije ni namera institucija, izjavio je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa ambasadorima i šefovima diplomatskim misija u Prištini.

Kurti, zamenik premijera Besnik Bislimi i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murat razgovarali su sa ambasadorima o značaju i deteljima uredbe, prenosi Reporteri.net.

Uredba nema za cilj zabranu dinara ili bilo koje druge valute, već bankarsku i finansijsku kontrolu,
povećanje finansijskog integriteta zemlje i ograničavanje finansiranja nelegalnih aktivnosti, pranja novca i smanjenje falsifikovanog novca u opticaju, naveli su predstavnici vlasti na Kosovu.

Kurti je rekao da ni stanje na terenu, ni sadržaj uredbe nisu onakvi kakvima ih prikazuje Srbija.

Oko 40.000 građana Srbije na Kosovu ima račune u jednoj od licenciranih banaka. Preko njih dobijaju penzije, socijalnu pomoć, mesečne plate, dečje i porodiljske dodatke i druge jednokratne naknade iz kase države Kosovo, ističe Kurti.

Uredba omogućava primanje sredstava, plata i penzija iz inostranstva kao vid prenosa na ove bankovne račune, a prema njoj, dinar može da služi kao sredstvo fizičke štednje, na štednom računu u banci i može se menjati u licenciranoj razmene, objasnio je Kurti.

To ne otežava pristup finansijama, a u četiri opštine na severu zemlje ima ukupno 15 nebankarskih finansijskih institucija i četiri filijale komercijalnih banaka, rečeno je na sastanku.

Kurti je preneo spremnost Vlade Kosova i nadležnih institucija da se brzo pozabave svim pitanjima koja su pokrenuta i naglasio da će tokom perioda tranzicije fokus biti na informisanju preduzeća koja posluju u dinarima i na neformalan način.

On je naveo i da je od Centralne banke Kosova dobio potvrdu da je spremna da se uključi u profesionalne i operativne razgovore sa Narodnom bankom Srbije, kako bi pomogli u identifikaciji legalnih, sigurnih i transparentnih mehanizama za prenos bilo kog oblika podrške koja stiže iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari