Kurti odao počast ubijenima na protestima protiv diskriminacije Ahtisarijevog plana 1Foto: BETAPHOTO/ ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Kosovski premijer Aljbin Kurti odao je danas pred spomen-pločom u Prištini počast Arbenu Dželadiniju i Monu Baljaji ubijenim na protestima pre 13 godina protiv diskriminacije Ahtisarijevog plana gde se, kako je rekao, srpsko ime pominje 37 puta, a albansko samo jednom, a tu diskriminaciju i dan danas imamo“, prenosi Koha ditore.

Podsetio je da su 10. februara pre 13 godina mirno i sasvim opravdano protestovali, ali da na ovom mestu nisu mirno dočekani.

„Protestovali smo protiv diskriminacije Ahtisarijevog plana objavljenog 2. februara 2007. gde se srpsko ime pominje 37 puta, a albansko samo jednom. Tu diskriminaciju i dan danas imamo. Dvostruku većinu, međunarodnu dominaciju nad lokalnim institucijama, gašenje KZK, etničku decentralizaciju i srpski spoljni dug koji nam se pripisuje“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, to su bile najveće demonstracije posle rata.

„Na nas su ispaljena 232 metka sa istekom roka trajanja. Ne bismo bili ovde da nije bilo Mona i Arbena. Rekli su da ne izdamo i da se ne prodamo. Protesti su unapredili pravosuđe“, rekao je Kurti.

Istakao je da mu još uvek nedostaju Mon i Arben i da bi Unmik trebalo da odgovori na mišljenje Savetodavnog veća za ljudska prava, prema kojem je policija bila kriva za ubistvo mirnih demonstranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari