Kurti za Pobjedu: Srbija mora biti međunarodno sankcionisana, od saveznika očekujem dalju podršku 1Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo je, ovog puta u intervjuu za crnogorsku „Pobjedu“, optužio Srbiju da je direktno umešana u događaje u Banjskoj i istakao da Beograd za to mora biti međunarodno sankcionisan.

Na pitanje autorke intervjua Tamare Nikčević da li će Srbija moći da nastavi sa „agresivnom politikom destabilizacije Zapadnog Balkana“ Kurti je ponovio tvrdnju da je „terorističkim napadom na Banjsku bio ugrožen teritorijalni integritet, državni suverenitet i nacionalna bezbednost Kosova“.

„Ponoviću da dokazi prikupljeni tokom sprovedenih istraga pokazuju direktnu umešanost državnih institucija Srbije u ovaj akt agresije na Republiku Kosovo“, rekao je Kurti, potvrđujući tezu novinarke „Pobjede“.

„Raspolažemo podacima o postojanju više od 48 operacionalnih baza srpske vojske i žandarmerije blizu graničnog prelaza sa Republikom Kosovo, nekoliko kilometara unutar teritorije Srbije. Tu se nalaze i protivvazdušni sistemi, kao i teška artiljerija“, izjavio je Kurti i dodao da je Priština pozvala institucije Srbije da zatvore i demilitariziju vojne baza i baze žandarmerije jer „predstavljaju stalnu pretnju bezbednosti Kosova“.

Govoreći o eventualnom učešću Rusije u svim tim događajima, Kurti kaže da destabilizacija regiona Zapadnog Balkana ide naruku Kremlju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Pobjeda (@pobjeda.me)

„Beogradski režim je klijentelistički, najbliži onom u Moskvi. Srbija ne veruje u demokratske vrednosti, ne želi demokratiju, koju vidi isključivo kao sredstvo za legitimizaciju iste stranke i iste vlasti, bez političkog pluralizma, vladavine prava, bez zaštite ljudskih prava“, ocenjuje Kurti.

Kurti se osvrnuo i na bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića koji je preuzeo odgovornost za događaj u Banjskoj i dodao da očekuje da on bude izručen Kosovu, kao i da od „saveznika Kosova“ očekuje dalju podršku.

„Organizacije ‘Civilna odbrana’ i ‘Severna brigada’ moraju biti proglašene terorističkim organizacijama i od strane naših prijateljskih, partnerskih i savezničkih zemalja. Vlada Republike Kosovo to je već učinila na sednici 29. juna ove godine“, dodao je Kurti.

Govoreći o zahtevima, koje je izneo i albanski premijer Edi Rama, da Kfor preuzme kontrolu na severu Kosova, Kurti kaže da je Kosovska policija prva adresa za bezbednost na severu, druga Euleks, a treća Kfor.

„Kfor ima istu misiju na celom Kosovu, što znači da na teritoriji naše države ne mogu postojati dva Kfora. Potrebne su nam zajedničke patrole naše policije i Kfora, one bi kontrolisale granicu između Kosova i Srbije“, navodi Kurti.

Na primedbu da je poznato da odbija da formira Zajednicu opština sa većinskim srpskim stanovništvom, Kurti kaže da kada se govori o ZSO, „ne govori se o pravu Srba na Kosovu, nego o teritorijalizaciji tog prava“.

„Namera, metod i logika slični su despotskim namerama i logici predsednika Vladimira Putina. Ali, vratimo se činjenicama! U Republici Kosovo Srbi čine četiri procenta ukupne populacije. Ipak, vlast su u 27 odsto kosovskih opština, odnosno u deset od 38. Istovremeno, imaju 17 odsto odbornika u svim skupštinama opština u Republici Kosovo, više od devet odsto mesta u državnom parlamentu Kosova, odnosno 10 od 120 poslanika. Takođe, imaju i zakonski mehanizam da blokiraju zakone za koji veruju da mogu ugroziti njihove vitalne interese. Srpski je službeni jezik na celoj teritoriji Republike Kosovo, na svim nivoima administracije. Srbi imaju jednog ministra u Vladi Kosova – Nenada Rašića, ministra za zajednice i povratak – i tri zamenika ministra“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari