Kurti posetio kosovske policajce koje je Beograd oslobodio 1foto: Aljbin Kurti/Facebook

Kosovski premijer Aljbin Kurti je juče, na praznik Kurban Bajram, posetio trojicu kosovskih policajaca koji su pušteni ovog ponedeljka, nakon što su bili uhapšeni 14. juna. On se, kako je naveo, zahvalio na njihovoj istrajnosti i veri, te istakao da ih je Srbija „nepravedno držala u zarobljeništvu kao taoce“ 13 dana.

Kurti je na svom Fejsbuk profilu naveo da se zahvalio policajcima i njihovim porodicama na „istrajnosti, ukazanoj veri i podršci institucijama Republike“, nakon čega je dodao da su policajci bili „kidnapovani“ 14. juna, te da ih je Srbija „nepravedno držala u zarobljeništvu kao taoce“ 13 dana.

On je istakao da je to bilo veoma toplo gostoprimstvo, jer je, kako kaže, „slavlje bila trostruko“, u Peranu, Letancu i Mitrovici.

Kosovski policajci, albanske nacionalnosti uhapšeni su 14. juna, dan nakon hapšenja M.M.L. u Kosovskoj Mitrovici, zbog čega je kosovski premijer tvrdio da je u pitanju „osveta“.

Nasuprot njima, srpske vlasti su tvrdile da se radi o „do zuba naoružanim specijalcima“, da su oni uhapšeni u rejonu sela Gnjilica u opštini Raška, na 1,8 km od administrativne linije.

Tada je predsednik Srbije optužio kosovskog premijera da krši Vojno-tehnički sporazum, kazavši da su se policajci nalazili na 300 metara od administrativne linije sa Srbijom, s obzirom na to da prema vojno-tehničkom sporazumu moraju da prijave prilazak na kilometar od linije razgraničenja 36 sati ranije.

B.S., R.Z. i Š.M. se terete za krivična dela „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“.

Njima je optužnica potvrđena, i oni se će se braniti sa slobode, kazao je tada beogradski advokat Gradimir Nalić, koji u Srbiji zastupa uhapšene kosovske policajce.

Nakon oslobađanja trojice kosovskih policajaca, najviši prištinski zvaničnici zahtevaju da „Srbija mora da odgovara zbog agresije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari