Kurti posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom: Predlog EU ima pet reči u preambuli i ukupno 10 članova 1foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Kosovski premijer Aljbin Kurti je posle sinoćnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da postoji insistiranje međunarodnih faktora da se još više istakne Zajednica opština sa srpskom većinom, potpisana 19. aprila 2013.

Podsetimo, Lajčak je posle sastanka s Kurtijem naveo da su se dogovorili o primeni svih do sada potpisanih sporazuma, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kurti je istakao da je da je sporazum o ZSO jedini sporazum od 33 briselska sporazuma koji nije prošao test Ustavnog suda. To je naglašeno u pravnom i ustavnom smislu“, rekao je Kurti, prenosi televizija Klan Kosova.

Prema Kurtijevim rečima, predlog EU ima pet reči u preambuli i ukupno 10 članova, za koji je rekao, kada ga je dobio 9. septembra da je dobra osnova za dalje razgovore.

„Ono što ističemo je da s jedne strane postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i da nema sporazuma koji ima prioritet u odnosu na drugi sporazum, pa nema ni hijerarhije tih sporazuma. Ta 33 sporazuma nalaze se na horizontalnoj ravni”, naveo je Kurti.

Kako je dodao, „međutim, s druge strane, ovih 10 članova ne predviđa da se prvo ispuni član s kraja, kao preduslov. I nikada ne zaboravimo da u centru sporazuma treba da bude obostrano priznanje, jer će samo tako biti postignuta potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije“.

On je naveo i da međunarodni posrednici dolaze sa zahtevima Srbije koji su iracionalni i da zbog toga mora da im da pravu procenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari