"Kurti se ponaša kao noj": Kosovski opozicionar uputio pitanja premijeru zbog afere sa ambasadorom Berišajem 1foto: Printscreen/Facebook/Memli Krasniqi

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići postavio je niz pitanja premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju povodom izveštaja slovenačkih medija o umešanosti ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaj, u skandalu o pranju novca u Sloveniji.

U videu objavljenom na Fejsbuku, Krasnići je rekao Kurtu da se ponaša kao noj.

„Obećali ste da ćete se boriti protiv korupcije i sada ste usred regionalnog korupcionaškog skandala. Ponašate se kao noj premijer, zarivate glavu u pesak i očekujete da će ovaj problem nekako nestati. Ali ovoga puta nećete se izvući ćutanjem. Građani traže istinu i zaslužuju da znaju celu priču o aferi Martin Berishaj“, naglasio je Krasnići, prenosi Gazeta Blic.

Prema njegovim rečima, slučaj sa ambasadorom Martinom Berišajem izaziva ozbiljne sumnje u Vladu Kosova.

„Više od dva miliona evra dala je slovenačka energetska kompanija sa ogrankom u Srbiji prijatelju Aljbina Kurtija i pokreta Samoopredeljenje Martinu Berišaju, koji ga je imenovao za ambasadora na Kosovu u Hrvatskoj i koji je povukao milione evra, pre ovih nije poznato kuda su otišli. Ova afera Martina Berišaja, preneta u međunarodnim medijima, izaziva ozbiljne sumnje u Vladu Kosova. Kako da govorimo o poštovanju vladavine prava, a u takve finansijske poslove su uključeni najviši predstavnici naše države i štite ih šefovi država“, naveo je Krasnići.

On je upitao kako ovaj skandal utiče na imidž Kosova, u trenutku kada je, kako je rekao, zemlja na pragu vizne liberalizacije i kada je podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

„Premijeru, pitaju se pravi građani, a vi morate da odgovorite: Kako se dogodilo da je Martin Berišaj na jedan dan dobio državljanstvo Kosova, a sutradan bio postavljen za ambasadora u Hrvatskoj? Kako je Martin Berishaj prošao bezbednosnu verifikaciju od strane nadležnih institucija Kosova? Kako je moguće da Vlada tako verno štiti Martina Berišaja umesto da ga smeni i privede na Kosovo radi ozbiljne istrage? Šta znate o tvrdnjama da su milioni Martina Berišaja korišćeni za izborne kampanje na Kosovu? Da li je GEN, sa ogrankom u Srbiji, dobio ugovore na Kosovu kao ‘nagradu’ u zamenu za novac koji je dao Beriši? I što je najvažnije premijeru, zašto ćutite o ovom skandalu i zašto toliko štitite svog bliskog saradnika Martina Berišaja“, naglasio je Krasnići.

Ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj nazvao je optužbe protiv njega za spekulacije o pranju novca sa političkom pozadinom.

Govoreći u četvrtak na svečanom otvaranju Kosovsko-hrvatskog ekonomskog foruma, Berišaj je odbacio sve optužbe, rekavši da su izrečene da bi se ocrnila njegova ličnost, kao i imidž Kosova, i upozorio da su svi oni „koji su klevetali nego“ biće priveden pravdi.

„Želim da kažem da odbacujem ove spekulacije koje su iznete. Oni imaju samo jednu svrhu, da ocrne moju ličnost, imidž Kosova, i postanu pitanja za uvođenje u odlične odnose Kosova sa Hrvatskom ili Slovenijom. Unesite ljude koji žele da naprave ime za sebe, u ime drugih. Ovi klevetnici će se pojaviti pred sudom”, naveo je Berišaj, odbivši da odgovori na pitanja novinara da li su ga kontaktirali Tužilaštvo ili Policija povodom navoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari