Slovenački novinar otkriva: Kako je finansirana Kurtijeva kampanja 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Slovenački novinar Luka Perš, čiji je portal „Prava“ bio među onima koji su prvi pisali o korupcionaškoj aferi prištinskog ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišaja, a u čijem središtu je kosovski premijer Aljbin Kurti, za Kosovo onlajn navodi da je ambasador Berišaj samo tokom 2019. i 2020. podigao više od pola miliona evra, za koje se sumnja da su dobijene od kompanije GEN-I.

Kompanije GEN-I je glavni distributer električne energije u Sloveniji.

Protiv Berišaja je kosovska Agencija za korupciju podnela krivičnu prijavu, a mediji su pisali da je on od 2019. do aprila 2022. godine od kompanije GEN-I dobio najmanje 1,5 miliona evra, izbegavajući poreze. Opozicija u Prištini tvrdi da iza svega stoji premijer Aljbin Kurti i da je čak 14 miliona evra pomenuta kompanija prebacila za njegovu predizbornu kampanju.

„U središtu priče jeste kosovski ambasador u Hrvatskoj Martin Berišaj. Televizija Planet TV iz Slovenije je otkrila da je 2019. i 2020. godine podigao više od pola miliona evra uz najmanje 13 povlačenja gotovine. Na onlajn aplikaciji ERAR otkriveno je da je slovenački GEN-I od avgusta do decembra 2019. preko svoje podružnice u Beogradu u nekoliko transfera podigao više od četiri miliona evra. Vrlo verovatno možemo zaključiti da je deo Berišinog podignutog keša došao direktno iz Slovenije“, kaže Perš.

Naš sagovornik navodi da je video u nekoliko stranih medija informaciju da je novac iz GEN-I ušao u predizbornu kampanju aktuelnog premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Po mom sećanju, to su prvi preneli kosovski mediji. O tome su govorili i u kosovskoj istražnoj parlamentarnoj komisiji. Ali jedan od najboljih slovenačkih istraživačkih novinara Bojan Požar napisao je da deo novca treba da ide na Kosovo, za Kurtija. Tatjana Bobnar, bivša ministarka unutrašnjih poslova u vladi Roberta Goloba, podnela je ostavku. Požar tvrdi i da bi aktuelnom slovenačkom premijeru Golobu bilo veoma teško da zaustavi istragu, čak i ako smeni polovinu policije. Lično mi je veoma sumnjivo zašto je GEN-I u dve bankarske operacije preneo više od 10 miliona evra sa nekoliko transfera u podružnicu u Tirani 2021. godine“, kaže Periš.

Kako kaže Perš, „zajednički činilac u celoj priči“ jeste i bivši član osoblja američkog predsednika Baraka Obame Arunu Čodijariju.

„On je pomogao kampanju Aljbina Kurtija 2021. i referendumsku kampanju u Sloveniji o Zakonu o vodama. Glavni inicijator referenduma bila je nevladina organizacija 8. mart. Centralni lider 8. marta je stipendista Fondacije Barak Obama Nika Kovač. Ona je među prvima bila i u zvaničnoj poseti aktuelnom premijeru Slovenije Robertu Golobu. Možda ćete se zapitati zašto je GEN-I u Tirani bila potrebna tolika suma novca i zašto su je potrošili. U Bosni i Hercegovini slovenačka kompanija GEN-I prenela je sredstva podružnici u Sarajevu od 2015. do 2020. više od 60 miliona evra“, kaže Perš.

Prema njegovim rečima, u jednoj od evropskih zemalja napisana je optužnica na 250 strana.

„Moji strani obaveštajni izvori su mi rekli da je u jednoj od evropskih zemalja podneta krivična prijava napisana na 250 stranica protiv balkanskog elektrokartela. GEN-I je u njemu izložen na više od dvadeset stranica. Tu su sve transakcije između balkanskih elektro igrača u poslednjih 20 godina. Procenjuje se da je pet milijardi evra nestalo na Balkanu u poslovima sa strujom. Želim da verujem da podaci nisu tačni. U suprotnom, doživećemo jedan od najgorih finansijskih skandala na Balkanu“, smatra Perš.

Perš se osvrnuo i na optužbe portparola kosovske vlade Perparima Kriezijua.

„Samo da obavestim uvaženog predstavnika kosovske vlade Perparima Krijeza da „sumnjivi mediji“ imaju sve informacije o aferi Berišaj i „nestalim“ 100 miliona evra i to je došlo na osnovu izveštaja drugih medija i zvanično objavljenih javnih podataka“, zaključio je Perš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari