Kurti: Spremni smo za međusobno priznavanje sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Spremni smo i zainteresovani za pravno obavezujuće, održive sporazume i međusobno priznavanje sa Srbijom u centru sporazuma, ali problem može biti u upozorenjima Beograda da se može povući iz dijaloga, izjavio je danas premijer Kosova Aljbin Kurti.

Mislim da oni prave grešku i to je možda malo uplašilo nekoga u Briselu, rekao je Kurti, komentarišući izjavu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se situacija promenila posle odluke kosovske vlade o reciprocitetu u vezi s ličnim kartama i rokom za registraciju automobila sa srpskim tablicama.

Čak je i Lajčak stalno bio obavešten o našim akcijama. Znam da postoji plan za sastanke glavnih pregovarača, možda i više od toga, da vidimo kako i koliko mogu da se pripreme u Briselu, rekao je Kurti.

Specijalni predstavnik Evropske unije u dijalogu Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak rekao je u četvrtak da je u kosovsko-srpskim odnosima stvorena „nova situacija“ koja je promenila „planove i teme“ njegove posete Kosovu i Srbiji.

Veoma velikodušno smo napravili rok od dva meseca da izvršimo takvu konverziju koja pomaže zakonitosti i pravilnosti u našoj zemlji, rekao je Kurti i dodao da je Priština zainteresovana za potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije za nestala lica.

Pitanje nestalih je prioritet Vlade Kosova. Oni su nasilno nestali i mi ćemo se potruditi da se ovo pitanje što pre razjasni, razjasni jer je strepnja članova porodice možda i veća od njihove tuge koja nije samo njihova, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari