Kurti: Srbi na Kosovu su vrlo kooperativni kada je reč o merama kosovske Vlade 1FOTO EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kriza na granici Kosova i Srbije stvorena je zbog neprihvatanja Srbije da na Jarinju i Brnjaku počinje jedna druga država, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je kazao, kako prenosi portal Kossev,info, da ne želi da specijalci budu na ovim prelazima, ali i da mora da preduzima mere sve dok su putevi blokirani, a „srpski ministar zajedno s tenkovima i ambasadorom Rusije u Beogradu dolazi na Jarinje“.

Optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da govori jezikom 90-tih godina, te mu je još jednom izneo svoj predlog za rešavanje novonastale situacije na Severu Kosova – „hajde da mi kao Kosovo i Srbija skinemo privremene tablice i putujemo sa normalnim tablicama“.

Kurti je, upitan šta će se desiti sa KM tablicama na Severu Kosova koje izdaje MUP Srbije, a usled mere o zabrani korišćenja srpskih tablica i obavezi vađenja probnih „RKS“ tablica, rekao da su mere kosovske vlade „u redu“, a da su problem KM tablice.

„Više od 11.000 automobila koji su ušli na teritoriju Kosova iz Srbije nisu imali problema da uzimaju privremene tablice i nije bilo nijednog incidenta na bilo kojem graničnom prelazu. Gde god je naša policija, tu ima vladavine prava, zakona i sigurnosti“, kazao je Kurti.

Rekao je da specijalne jedinice policije nisu prisutne na Severu Kosova kako bi se „zadovoljila“ Priština.

„Ni ja ne bih želeo da desetine pripadnika specijalnih jedinica budu na Brnjaku i na Jarinju, ali, dokle god su putevi blokirani i Srbija dolazi sa svojim ministrom odbrane na granični prelaz i s ruskim ambasadorom u Beogoradu, mi moramo da preduzimamo mere za sigurnost naših graničara i sigurnost prelaza“, kazao je Kurti.

Istakao je da su Srbi na Kosovu vrlo kooperativni kada je reč o merama kosovske vlade.

„Ali imate jednog pojedinca u Srbiji koji jeste i predsednik države tamo, koji priča jezikom 90-tih godina prošlog veka. Ne možete s tenkovima T-72 doći na granicu i podići u vazduh Centar za registrovanje kola u Zubinom Potoku i pritom dovesti ruskog ambasadora na granicu“, kazao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari