Kurti: Srpske institucije krive za neplaćanje struje, građane Kosova koštale 320 miliona evra 1foto (BETAPHOTO/STA/Nebojša Tejić/DS)

Paralelne strukture na severu Kosova, pod kontrolom Srbije, od 1999. godine koštale su građane i poreske obveznike u ostatku Kosova 320 miliona evra u neplaćenim računima za struju i 17 miliona evra u računima vodu, napisao je danas na Tviteru kosovski premijer Aljbin Kurti.

Paralelne strukture, naveo je on, ne dozvoljavaju naplatu struje i opstruiraju primenu sporazuma o energetici, koji ne postignut u dijalogu pre 10 godina.

Kurti je naveo da je potrošnja struje u protekloj deceniji u opštinama na severu uvećana za više od 70 odsto zbog rudarenja kriptovaluta.

Prema njegovim tvrdnjama, Kosovo je od 1999. godine izgubilo i više od 300 miliona evra zbog akcija Srbije, poput zadržavanja naknada od prenosa struje i plaćanja PDV.

Čak i sada odbijanje Beograda da dozvoli trgovinu strujom košta Kosovo 10 miliona evra mesecno, naveo je Kurti.

Naši građani u severnim opštinama nisu odgovorni za to i ne treba ih kriviti za tu nepravdu. Oni razumeju i prihvataju da je normalno da plaćaju osnovne potrebe, kao što su struja i voda, i da je to neophodno kako bi se obezbedila bolja usluga, kazao je Kurti.

Oni, dodao je, imaju pravo na pristup tim uslugama i pravo da žive slobodno, bez organizovanog kriminala, pritisaka i pretnji od paralalnih nelegalnih srpskih struktura.

Vlada koju vodim je predana unapređenju kvaliteta života svih gradjana Kosova, da im obezbedi slobodu, bezbednost i sigurnost kakvu zaslužuju, zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari