Kurti: Treba promeniti pristup dijalogu 1Foto: FoNet/AP

Posle velike pobede na parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu, predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je novinskoj agenciji AFP da pristup dijalogu treba promeniti, pri čemu se moraju proveravati ne samo interesi i činjenice, već vrednosti i principi, kao i da se, prema njegovim rečima, obe strane stave u jednake položaje.

Kurti je dodao da razgovori ne bi trebalo biti usredsređeni na to kako Srbiji „nadoknaditi“ gubitak Kosova, prenosi RTK2.

„Sa Srbijom moramo razgovarati iskreno, otvoreno, ozbiljno“, dodao je on.

Kosovo i Srbija angažovani su u direktnim razgovorima za normalizaciju odnosa od 2011. godine.

„Reciprocitet, jednakost ne mogu biti krajnji rezultat (pregovora), već treba da budu polazna tačka“, rekao je Kurti.

Na osnovu preliminarnih rezultata nedeljnih izbora, Kurtijeva stranka osvojila je oko 47 odsto glasova, zatim Demokratska partija Kosova sa oko 17 i Demokratski savez Kosova sa oko 13 odsto.

Kurti je, međutim, rekao da prioritet njegove vlade neće biti razgovori sa Srbijom, već pravda i zapošljavanje.

Da podsetimo, predsednik Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Aljbin Kurti rekao je ranije da je potvrđeno da su ovi izbori bili  referendum.

„Put koji je pred nama je dug, imaćemo prepreke i napravićemo neke greške, ali imamo plemenit cilj. Nećemo se nikome svetiti, ali ćemo tražiti pravdu. Svako od nas mora preuzeti odgovornost koja nam pripada kako bismo učinili svoju zemlju mogućom za život“, rekao je Kurti, a prenosi RTK 2.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju na Kosovu pobedio je Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio 48,17 odsto glasova na osnovu 99,88 obrađenih glasova, saopštila je Centralna izborna komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari