Kurti: Uzajamno priznanje kao suština sporazuma sa Srbijom i reciprocitet kao princip 1foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom za normalizaciju odnosa i da je uzajamno priznanje suština sporazuma i reciprocitet kao princip.

On je na sastanku Glavnog odbora pokreta Samoopredeljenje (PS) izjavio da trenutni status kosovsko-srpskih odnosa nije normalan.

„U vezi sa Srbijom, učestvovali smo na sastancima u Briselu kad god smo bili pozvani, primili smo specijalne emisare kad god su došli. Bili smo i bićemo posvećeni, konstruktivni, principijelni i kreativni. Dijalog u Briselu je dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, to je dijalog o statusu odnosa, sadašnji status odnosa nije normalan i normalan status je dobrosusedski. Dakle, uzajamno priznanje kao suština i reciprocitet kao princip“, izjavio je Kurti.

On je govorio i o liberalizaciji viza za građane Kosova, rekavši da očekuju da će se to desiti od 1. januara 2024. godine, kao što je javno obećano.

Kurti je govorio i o upravljanju svojom strankom u ove dve godine, pri čemu je naveo da se nijedna vlada tokom slobodnog Kosova nije suočila sa teškoćama globalne prirode kao što je to slučaj sa Vladom na čijem je čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari