Kurtijeva mera "kratkog daha" i za "šaku glasova" 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Odluka Vlade Kosova da bez posebne dozvole na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo biće ukinuta najkasnije u sredu, komentariše za Danas Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine.

Objašnjavajući ovu tvrdnju, sagovornik Danasa kaže da je odlazeći premijer Aljbin Kurti doneo ovu političku odluku iz populističkih razloga kako bi u poslednjem danu svoje vladavine pridobio „šaku glasova“ i na spektakularan način napustio funkciju predsednika Vlade Kosova.

Izvesno je, međutim, ističe Šeholi za naš list, da će novi premijer Abdulah Hoti, već u sredu, kada bude zauzeo premijersko mesto, tu odluku odmah ukinuti, kao što će, tvrdi sagovornik Danasa, ukinuti i takse na robu koja iz Srbije stiže na Kosovo i time otvoriti prostor za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Sa administrativnog prelaza Merdare juče ujutru vraćen je kamion sa robom iz centralne Srbije jer na osnovu odluke Vlade Kosova, bez posebne dozvole, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Kosovska vlada je na elektronskoj sednici raspravljala o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera među kojima je i zabrana uvoza proizvoda iz Srbije bez ispunjenja navedenog uslova.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.

Lajčak je na Tviteru napisao da jednostrani akti, poput ovog koji je Priština donela, podrivaju mogućnost obnavljanja dijaloga i moraju biti odmah povučeni.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neprihvatljiva odluka prištinske Vlade da bez posebne dozvole na Kosovo ne može da uđe srpska roba ako na pratećim dokumentima nije naznačeno „Republika Kosovo“ i da briselski dijalog neće biti nastavljen dok se sve ovakve odluke ne povuku.

„To je negacija svih briselskih dogovora i mi sa pravom očekujemo da odluka bude povučena“, rekao je Dačić gostujući na RTS-u i dodao da Srbija nikad nije prihvatila da na robi stoji „Republika Kosovo“ jer bi to bilo priznanje državnosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da odluka vlade u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja „eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mesecima vodi iz Prištine“.

On je dodao da je to istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

Podsetimo, kandidat Demokratskog saveza Kosova za premijera Kosova Abdulah Hoti nedavno je rekao kako će dijalog sa Srbijom biti nastavljen kada bude preuzeo funkciju predsednika Vlade, naglasivši da mere reciprociteta prema Srbiji mogu uspeti samo ako se preduzmu u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

– Aljbin Kurti pokušava da što više zakomplikuje život budućoj vladi koja će nastati nakon njegovog odlaska sa funkcije. Uveo je sada i dodatni zahtev sa neophodnim dokumentima za robu iz Srbije na kojima piše Republika Kosova jer želi da pogodi budućeg premijera tamo gde će mu biti najteže kada bude preuzeo funkciju – kaže za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

On napominje da će ova najnovija mera biti „kratkog daha“, odnosno da će nova kosovska vlada morati odmah da je ukine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari