miroslav lajčak aljbin kurti aleksandar vučićfoto FoNet/Twitter

Izjava kosovskog premijera Albina Kurtija da Srbija nije normalna država i da je srpska vlast utemeljena na tri ubistva, razbesnela je pojedine poslanike desne opozicije.

Drugi, međutim, smatraju da je Kurti u pravu i da je tačno da Srbija nije normalna država, jer živimo u posebnoj vrsti diktature koje se u teoriji označavaju kao „lična vlast“. Vlast se i ovoga puta držala po strani, ne želeći da komentariše izjavu kosovskog premijera.

https://rs.n1info.com/vesti/kurti-srbija-nije-normalna-drzava-kosovo-je-dvostruko-uspesna-prica/

Kurti je za podgoričku Gradsku TV rekao da je Kosovo normalna država, a da Srbija to nije, da ona ima probleme sa sobom“ i „ne zna gde su joj granice i kakav status želi“.

„Srbija je, pri tom, i „ruska gubernija 21. veka. Srpska vlast je „utemeljena“ i na tri ubistva – Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i Olivera Ivanovića“, rekao je Kurti i dodao da je srpskoj vlasti potrebno, „dvostruko distanciranje“ od zločina, odnosno, onih još iz vremena Miloševića, a sada i Putinovog režima. Nasuprot tome Kosovo je za njega uspešna priča“.

Desničari poručuju Kurtiju i bi on trebalo da se distancira od „žute kuće“, Klečke, radovanjskog jezera i hiljade kidnapovanih i pobijenih Srba.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri smatra da „albanski separatisti i teroristi ne mogu da nam drže lekcije“, iako priznaje da i mi imamo svoje mane. „Za razliku od njih mi smo ozbiljna istorijska nacija i država. I zato je besmisleno komentarisati izjave čelnika lažne države koja je nastala na etničkom čišćenju, trgovini ljudima i drogom, kao i brojnim drugim zločinima protiv čovečnosti.“, ističe lider Dveri .

Uz opasku da je Srbija najstarija država na Balkanu, da ima prebogatu istoriju, tradiciju, kulturu, obrazovanje, nauku , Zavetnici podsećaju da je Srbija krvarila, pobeđivala i opstajala, uprkos raznoraznim zavojevačima.

“ Kurti je beznačajni američka narioneta koja zamišlja da je premijer privremeno okupiranog dela Srbije, za koji on veruje da je država. Reč je pseudodržavi, tvorevini, utemeljenoj na terorizmu takozvane OVK“, ocenjuje Dragana Mijljanić , poslanica Zavetnika.

Ima i onih koji ne misle da je Srbija idealna država, ali da nije ni najgora.

„Srbija je daleko od onoga što bi trebalo da se podrazumeva pod demokratskom državom. Ali ni Kosovo takođe nije uistinu demokratski entitet, a nije ni država, već je okupacioni provizorijum onih koji su na Srbiju izvršili agresiju 1999. Otuda ako Srbija i nije normalna država, Kosovo je dvostruko nenormalno“, uzvraća Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Međutim, za Aleksandra Olenika, opozicionog poslanika u Skupštini Srbije Kurti je u pravu, jer Srbija, kako kaže, nije normalna država.

„Živimo u posebnoj vrsti diktature koje se u teoriji označava kao „lična vlast“. Nismo u klasičnoj diktaturi i ako Aleksandar Vučić ima svu vlast jer još uvek nema otvorene i masovne upotrebe sile prema građanima. Ali je već sada vidljiva zloupotreba državnog aparata, pogotovo tužilaštva, policije i službi bezbednosti koje se sada više bave kontrolom opozicije i zaštitom poslova ali i kriminala unutar SNS, kao što je npr. slučaj Jovanjica. Zajednički imenitelj za politike Stambolića, Đinđića i Olivera Ivanovića je dijametralna suprotnost nacionalizmu radikalskog tipa, podržanog crkovom i organizovanim kriminalom“, napominje Olenik.

Dodaje da se stoga može reći da su njihova politička ubistva bila uslov za nastanak, razvijanje ali i dalji opstanak ovakve lične vlasti Aleksandra Vučića.

I dok se čini da su Kurtijeve ocene Srbije ponovo podelile srpsku opoziciju, komentar Pavla Grbovića, lidera Pokreta slobodnih građana Srbije deluje kao glas razuma.

„Ne želim da komentarišem Kurtijeve komentare, jer on nije analitičar, već političar na izuzetno važnoj funkciji u veoma izazovnom vremenu i od njega se očekuju akti, a ne komentari. Kriminalno-politička geneza i opterećujuća prošlost režima u Srbiji je nešto o čemu smo nebrojeno puta iznosili jasne i nedvosmislene stavove i trudimo se svakog dana i na svakom koraku da ponudimo kredibilnu alternativu takvom sistemu“, poručuje Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari