Kurtijevo Samoopredeljenje poslalo video poruku Aleksandru Vučiću: "Ako fašističke grupe pokušaju nešto protiv Kosova, dobiće..." 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2)

Vladajući pokret Samoopredeljenje je danas u video snimku koji je objavio na fejsbuku poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ako „fašističke grupe, koje se nalaze u Srbiji, nešto pokušaju protiv Kosova, dobiće isti odgovor kao pre dva meseca, 24 septembra“.

Takođe taj pokret prenosi izjave Vučića da neće sprovoditi sporazume sa Kosovom dogovorene u Briselu i Ohridu i da isti predstavljaju pristup Srbije dijalogu.

Samoopredeljenje dodaje da nedostatak sankcionisanja Srbije za agresivni napad na Kosovo u Banjskoj ukazuje na sledeći korak Srbije.

U videu se ocenjuje da Srbija nije zainteresovana za normalizaciju jer ne prihvata ravnopravni tretman sa Kosovom.

Dodaje se da je 28. februara 2023. godine Srbija u Briselu usmeno izjavila da se slaže sa sporazumom, ali je pobegla od potpisivanja, isto je postupila i tokom sastanka u Ohridu.

„Uprkos sporazumu Srbija, nalaže srpskim strankama i građanima da ne učestvuju na izborima u severnim opštinama Kosova, što predstavlja kršenje sporazuma“, navodi se u videu Samoopredeljenja.

Takođe se ističe da je sporazum prekršen lobiranjem Srbije i glasanjem protiv članstva Kosovo u Savetu Evrope.

„Terorističkim napadom koji organizuje, finansira i podržava Srbija 24. septembra 2023. godine, pokušava se pripajanje severnog dela Kosova, što pored direktnog kršenja sporazuma predstavlja agresiju na Kosovo“, istakli su iz Samoopredeljenja.

Srbija je odbila da potpiše sporazume i na sastanku u Briselu sa liderima Francuske, Nemačke i Italije 26. oktobra 2023.

„Evidentno je da Srbija ne želi sporazum jer nije zainteresovana za normalizaciju sa Kosovom. Stoga ona stalno beži od bilo kakvog potpisa“, konstatuje se na kraju videa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari