Lajčak otkrio koji je rok da se Ohridski sporazum uvrsti u poglavlje 35 pregovora sa Beogradom o članstvu u EU 1Foto: Facebook Miroslav Lajčak

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas za Gazetu ekspres da su zemlje članice EU postavile rok da se pre kraja januara 2024. godine obaveze Srbije iz Ohridskog sporazuma uključe u pregovaračko poglavlje 35 sa Beogradom, koje se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom.

Dakle, ovde imamo jasan rok za formalizaciju Sporazuma kao dela ugovornog sporazuma sa EU i kriterijuma za članstvo Srbije, rekao je Lajčak, prenosi Kossev.

Sa Vladom Kosova razgovaramo o pitanju dodatne formalizacije Sporazuma o putu normalizacije i aneksu njegove implementacije. Paralelno, ugostili smo srpske pravne stručnjake u Briselu kako bi razgovarali o različitim aspektima dokumenta, dodao je on.

Slovački diplomata navodi da sa stanovišta EU nije potrebno da Srbija potpiše Statut Zajednice srpskih opština, pošto je nacrt dizajniran tako da bude interni dokument Kosova.

Zakonski akt, kako je trenutno osmišljen, treba da bude interni dokument Kosova. Sa potpisom Kosova i Srbije, Statut bi postao međunarodni sporazum, što on nije, poručio je Lajčak.

Lajčak je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti uslovio prihvatanje Statuta potpisivanjem Sporazuma od Kosova i Srbije o putu normalizacije, njegovog aneksa, kao i samog Statuta, dok je Srbija dostavila dodatna pitanja za pojašnjenje.

Moj tim je još jednom razmotrio pitanje formalizacije na zahtev Kosova, ponudili smo Kosovu nekoliko opcija u ovom pravcu i trenutno čekamo njihov odgovor, rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari