Lajčak o dijalogu: Važne odluke doneti pre evropskih izbora 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda Miroslav Lajčak izjavio je danas da se normalizacija odnosa Srbije i Kosova ne može postići bez jasne vizije da je to povezano s konkretnim procesom evropskih integracija i da treba ostvariti pomak pre kampanje za evropske izbore.

Podsetivši da se u junu sledeće godine održavaju izbori za Evropski parlament, Lajčak je rekao da važno da sve bitne odluke budu donete pre početka izborne kampanje.

„Nemojte čekati predugo i nemojte čekati novu Komisiju“, rekao je Lajčak u Briselu na panelu „Proširenje EU: nova geopolitička hitnost“, koji je organizovala organizacija Prijatelji Evrope.

Lajčak je ocenio da je u dijalogu Beograda i Prištine ostvaren napredak u brojnim pitanjima, kao što su tablice, izbori na severu Kosova, nestali, kao i po pitanju koraka za primenu sporazuma o putu ka normalizaciji.

Na normalizaciju odnosa pozitivno utiče i zamah u procesu proširenja, rekao je Lajčak uz komentar da je ironično što je zamah stvorio predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov rat protiv Ukrajine.

„Pitanje je da li ćemo moći da iskoristimo ovaj zamah, jer on ne traje večno. Geopolitika je otvorila vrata, ali vas neće uvesti kroz vrata, jer je to i dalje proces zasnovan na zaslugama“, naglasio je Lajčak.

On je pozvao zemlje regiona da iskoriste činjenicu da su vrata EU otvorena, istakavši da region mora da shvati da je ovo jedinstvena prilika.

„Prvi put vidim da je EU spremnija za Zapadni Balkan nego što je region spreman za EU“, rekao je Lajčak.

On je kazao da treba dati šansu Ukrajini i eventualno Moldaviji, ocenivši da će to dati podsticaj i zemljama Zapadnog Balkana i „probuditi ih iz letargije“.

Generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman izjavio je da je za bržu integraciju neophodno da region prevaziđe dugotrajne prekogranične poteškoće i uspostavi zajedničko regionalno tržište.

„Ne možemo da primimo zemlje koje imaju zatrovane odnose“, rekao je Kopman.

Govreći o Planu rasta za Zapadni Balkan, Kopan je istakao da će on zemljama regiona doneti mnogo novca, ali da moraju da „rade za to“.

„Uslovi za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine biće usidreni kao uslovi za Plan rasta“, rekao je Kopman.

On je dodao i da će zemljama koje blokiraju CEFTA sporazum biti zabranjen pristup unutrašnjem tržištu EU.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da zemlje regiona moraju više da sarađuju, bez obzira da li je to kroz Otvoreni Balkan, Berlinski proces ili neki drugi okvir.

Hil je ocenio da je proces proširenja stvaran i da je ostvariv, ali da je potrebna veća energija i da zemlje moraju međusobno da sarađuju da bi ostvarile svoje interese, a ne da se međusobno optužuju i utrkuju u procesu pristupnih pregovora.

Američki ambasador je naglasio i da Srbija mnogo radi za Ukrajinu, ali da ljudi o tome ne pričaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari