Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je obavio „težak ali odgovoran“ razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u kome je Vučiću preneo poruku da se „svi sporazumi moraju primeniti“, kako je naveo Lajčak.

Vučić i Lajčak sastali su se u Predsedništvu Srbije što su zabeležili mediji a objavljeno je i na instagram nalogu predsednika Srbije. Posle održanog razgovora, svoje utiske je prvi preneo Lajčak.

„Imao sam tešku, ali odgovornu diskusiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Preneo sam poruke i naglasio da se svi sporazumi iz dijaloga moraju primeniti, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine. Nastavićemo naše razgovore kasnije večeras“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine odnosno mere koje on propisuje za registarske oznake i lična dokumenta za stanovnike Kosova, predmet su aktuelnih tenzija u odnosima Beograda i Prištine s obzirom da Beograd traži da se odloži primena „mera reciprociteta“ iz Sporazuma, dok Priština insitira da se on primeni u potpunosti od 1. septembra.

Iz Lajčakove objave da se zaključiti da će EU tražiti da Beograd prihvati primenu Sporazuma ali nije precizirano da li se insistira na roku koji traži Priština ili će se dozvoliti eventualno odlaganje kao što se spekulisalo u medijima ranije.

Iz kabineta Vučića medijima još uvek nije stiglo saopštenje koje je ranije najavljeno, a za sada nema ni više detalja o najavljenom trilateralnom sastanku na kome je trebalo da razgovaraju Vučić, Lajčak i Eskobar.

Iz Lajčakove objave vidi se da će se razgovori nastaviti iako o tome ranije nije bilo reči.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari