"Lakše je odbiti Lajčaka nego Šolca": Milica Rakić Andrić o predstojećoj poseti Vučića Nemačkoj i susreta sa Kurtijem 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova, Aljbina Kurtija, Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine u Nemačkoj, koji je inicirao kancelar Olaf Šolc, pokušaj je da se održi trilateralni sastanak na visokom političkom nivou koji mesecima već izostaje i da se na taj način oživi dijalog, kaže za Danas Milica Rakić Andrić iz nevladine organizacije Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice.

Komentarišući put predsednika Srbije i premijera Kosova na ovaj sastanak u sredu, sagovornica Danasa, u kontekstu zastoja Briselskog dijaloga, kaže da je „ipak lakše da se odbiju pozivi Lajčaka, nego nemačkog kancelara“.

– Rezultat može biti konačno usaglašavanje izjave u vezi sa nestalima, a možda i neki pomak po pitanju energetike, što su teme za koje se već par meseci unazad moglo čuti iz međunarodnih krugova da su na dobrom putu da budu zatvorene – smatra Milica Rakić Andrić.

"Lakše je odbiti Lajčaka nego Šolca": Milica Rakić Andrić o predstojećoj poseti Vučića Nemačkoj i susreta sa Kurtijem 2

Ipak, dodaje ona, ako određenog dogovora na, kako su to iz PR službe nazvali „neformalnom“ i „specijalnom“ sastanku bude, ne veruje da će javnost biti obaveštena u sredu.

– Izvesnije je da ćemo saznati da li je i kada biti zvaničnog sastanka u sklopu formalnog dijaloga na kom će ti pomaci biti ozvaničeni. Međutim, to što je potrebno uključivanje šefa jedne zemlje da bi se Beograd i Priština doveli za pregovarački sto je jako loš signal za dijalog i pokazuje da se on ne odvija u duhu dobre političke volje, već pod pritiscima – ističe Rakić Andrić.

Prema njenim rečima, u takvim uslovima, teško je zamislovo da će šta god bude dogovoreno biti i sprovodljivo samo pod istim uslovima – dakle samo pod pritiscima i konstantnim nadzorom EU.

"Lakše je odbiti Lajčaka nego Šolca": Milica Rakić Andrić o predstojećoj poseti Vučića Nemačkoj i susreta sa Kurtijem 3
Foto: PATRICK SEEGER/EPA

– Pored dijaloga, Srbija će sigurno imati i druge teme sa Nemačkom, a to će verovatno biti strategija za ublažavanje ekonomskih posledica eventualnog uvođenja sankcija Rusiji ali i značajnije prisvajanje evropskih vrednosti. U Srbiji, usaglašavanje sa stavovima EU obavezno prate i poruke o pritiscima koje Srbija trpi da bi stala na taj put, to su oprečne poruke za unutrašnju upotrebu, odnosno za ublažavanje reakcija dela stanovništva koji se protivi takvom kursu, ali u novonastalim okolnostima EU će tražiti nedvosmislenu afirmaciji njenih vrednosti od svih kandidata – dakle svrstavate se sa EU zato što to želite ili u to verujete, ne zato što morate. I prištinski predstavnik će, verujem, imati odvojene teme sa Šolcom, među njima će sigurno biti vizna liberalizacija – zaključuje naša sagovornica.

Vučić sutra na ceremoniji „smanjivanja zavisnosti od ruskog gasa“

Podsetimo, dan pre posete Nemačkoj, Aleksandar Vučić će sutra boraviti u Grčkoj gde će prisustvovati ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Kako je najavio Evropski savet, tom događaju će prisustvovati i predsednik Saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov i predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

"Lakše je odbiti Lajčaka nego Šolca": Milica Rakić Andrić o predstojećoj poseti Vučića Nemačkoj i susreta sa Kurtijem 4
Foto: Pixabay/Sebastian Ganso

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari