Lavovi, hijene, guske, rakuni: Na koje životinje vas asociraju srpski političari? 1Foto: FoNet/Marija Đoković; Beta/Miloš Miškov/Amir Hamzagić

Agencija „House of win” sprovela je istraživanje u kome su ispitanici govorili o mnogim temama – rast cena, Kosovo i slično, ali nam je svima bilo najzanimljivije to na koju životinju anketirane korisnike podsećaju domaći političari, prenosi Zoomer.

Pa je tako prva asocijacija na Aleksandra Vučića četvrtini ispitanika bila lav, a petini vuk – što bi se reklo da je pozitivna konotacija, a potom slede hijena (15%), lisica (8%) i pacov (6%).

Premijerka Srbije Ana Brnabić je takođe predstavnica vlasti koja je kod ispitanika izazvala i pozitivne i negativne asocijacije. Tako 18% ispitanika podseća na mačku, a 16% na lava, ali približno isti broj ispitanika (14%) premijerka podseća na gusku, 12% na konja i 8% na lisicu.

Zanimljivo je da su ostali političari u Srbiji uglavnom povezivani sa životinjama za koje vezujemo malo negativnije konotacije. Pa je tako lider SPS Ivica Dačić petinu ispitanika prvenstveno podsetio na ribu, a nešto manje od petine (18%) na kameleona i tigra (16%), a slede lisica (10%) i svinja (7%).

Kada je opozicija u pitanju, Zoomer prenosi da je lider SSP Dragan Đilas prvenstveno ljude asocira na rakuna (24%), zatim na tigra (17%), lisicu (14%), a slede pacov i mačka.

Njegova najbliža saradnica Marinika Tepić petinu ispitanika podseća na papagaja, zatim lava (17%), ribu (14%), vuka i zmiju – a prošlogodišnji predsednički kandidat ove liste Zdravko Ponoš za četvrtinu ispitanika je puž, za petinu sova, a slede konj, noj i zec.

Mladi političar PSG Pavle Grbović je za četvrtinu ispitanika paun, petinu pas, a slede pacov, rakun i jarac.

Za desno orijentisane predstavnike političkih partija uglavnom se vezuju negativniji opisi.

Za Boška Obradovića ispitanici su vezali životinje koje uglavnom imaju negativnu konotaciju, kao što su hijena (25%), tvor (18%), magarac (12%) i lisica (6%), mada 14% asocira na lava.

Milica Zavetnica je dominantno zmija (18%) i kokoška (16%), a slede tigar, papagaj i lisica. Miloš Jovanović je vuk (18%) i sova i tvor (po 17%), a zatim pacov i kameleon. Vuk Jeremić je za skoro četvrtinu ispitanika zec, a za gotovo petinu krtica, a potom tigar, kameleon i tvor.

Suprotno desničarima, reklo bi se da levo orijentisani političari uglavnom imaju pozitivnije konotacije. Najbolje konotacije probudio je predstavnik Ne davimo Beograd Radomir Lazović koji je za petinu pas, a za četvrtinu medved, dok slede lav, puž i noj.

Kada su u pitanju vidljiviji političari, na radaru vlasti i tabloida – asocijacije su češće ka životinjama koje upućuju na prevrtljivost. Pa je tako Ćuta Jovanović za 22% ispitanika kameleon, a za 19% krtica, a slede lav, magarac i ajkula – a Nebojša Zelenović za petinu konj, a slede magarac, papagaj, mačka i kameleon.

Na kraju, ispitanici su odgovarali i na pitanja vezana za nekadašnje lidere DS-a, te nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić petinu asocira na sovu, a približno isti procenat ispitanika na pauna i slona, a slede pas i medved. Zoran Lutovac više od četvrtine ljudi asocira na kornjaču, slede noj i pas, a potom puž i zec.

Kada se sve sabere, na našoj političkoj sceni je najviše lavova, lisica i kameleona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari