"SNS i SPS svojim tajkunima besplatno poklonili zemlju": Lazović o usvojenim izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije danas su, između ostalog, usvojili izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, a o štetnosti istog oglasio se i poslanik Radomir Lazović na svom Fejsbuk profilu.

Objavu Radomira Lazovića prenosimo u nastavku u celosti.

„Danas su donete istorijske, ali nažalost katastrofalne, odluke u Narodnoj skupštini.

Uprkos značajnom protivljenju udruženja građana i stručnih organizacija, Saveta za borbu protiv korupcije, Ustavnog suda i celokupne opozicije, usvojene su izmene Zakona o planiranju i izgradnji.

Ima mnogo problema sa ovim zakonom, a to govori i činjenica da je na njega podneto preko 250 amandmana.

Ipak najveće posledice, koje se mere milijardama evra, ostaviće deo izmena koji se odnosi na ukidanje plaćanja konverzije zemljišta iz prava korišćenja, u pravo svojine.

Ovime su SNS i SPS svojim tajkunima besplatno poklonili zemlju privatizovanih firmi koja u trenutku privatizacije nije ulazila u njihovu cenu, pa je tako kupci nisu ni platili.

Danas su oni svo to zemljište, oko 5 hiljada lokacija, dobili besplatno.

Pored ovog veoma važnog zakona, na istoj sednici je u istu tačku dnevnog reda spojeno ukupno 30 tačaka.

Tako se u objedinjenoj raspravi govorilo i o železnici i o Zakonu o zapošljavanju stranaca, i o energetici, i o izboru nove ministatke prosvete, i o vazdušnom saobraćaju, i o ozakonjenju objekata, i o izmenama poslanika u skupštinskim odborima, a Srbija se na današnjoj sednici dodatno zadužila novih 1,3 milijarde evra.

Zašto je ovo važno?

Kada se objedine tačke dnevnog reda, to znači da narodni poslanici imaju jako ograničeno vreme, za 30 tačaka kao o jednoj.

Da biste razumeli koliko je to malo, naša poslanička grupa za svaku od tačaka ima po 52 sekunde (!).

Upravo je to i cilj ovakvog objedinjavanja, da se smanji vreme opoziciji.

Ali tu nije kraj.

Ima još.

Pošto su sve tačke objedinjene u jednu, potrošeno je i vreme za diskusiju o amandmanima, pa o amandmanima za većinu zakona, za njih 19 od 30, nije rečena ni jedna jedina reč.

A za kraj, jedna pikanterija.

Vlada je usvojila dva amandmana Zeleno-levog kluba.

Nažalost, ne one koji se odnose na suštinske stvari, već na pravopisne greške.

Uprkos svemu, mislim da smo se dobro borili i preneli ljudima ključne poruke i o štetnosti novih zakona i o drugačijim politikama koje zastupa Zeleno-levi front.

Činjenica da vlast koristi sve moguće manipulacije da pobegne od argumenata govorio o njihovom strahu.

Meni je poseban utisak u izlaganjima ostavio kolega Robert Kozma, čiji tekst o Zakonu o planiranju i izgradnji, iz nedeljnika Vreme delim u komentaru pa pogledajte.

Toliko za ovo javljanje iz hrama demokratije.

Borićemo se svim silama da oslobodimo Srbiju!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari