Lideri SZS: Bojkotaši se okupljaju u širi front 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Savez za Srbiju, opozicioni bojkot blok, neće postojati na način kao do sada.

Hoće li biti papirološkli ili formalno ugašen ili će samo u jednom trenutku prestati sa radom posle osnivanja novog bloka koji se najavljuje više nije bitno.

Vreme će pokazati ispravnost ovih tvrdnji. Ako se to ne dogodi, postoji mogućnost da se članice Saveza ideološki podele jer postoje procene da su građanima prihvatljivije homogenije grupacije – pri ovim stavovima i tvrdnjama čvrsto su ostali izvori Danasa iz tog bloka i bliski njemu. Ne žele da govore pod imenom jer je, kako kažu, posle Danasove vesti o „gašenju Saveza“ počeo „lov na veštice i izdajnike“ u toj grupaciji.

Zvanično se pak može čuti da Savez nastavlja da postoji kao jezgro šire opozicije koja će ubuduće nastupati u novom formatu pod imenom Srpska opozicija.

Onlajn Danas objavio je u ponedeljak uveče vest o tome da SZS više neće postojati te da će to biti maskirano novim formatom koji bi mogao da se zove Srpska bojkot opozicija. O tome se u ponedeljak, prema rečima naših izvora, razgovaralo na sastanku članica Saveza na kojem su predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, bili za to da se radi na jačanju pojedinačnih organizacija iz Saveza uz formiranje šireg opozicionog bloka koji bi mogao da pobedi SNS na nekim narednim izborima.

Kako nam je preneto, bilo je reči i o tome da je SZS dosegao svoj maksimum, oko oko dvadesetak odsto podrške, te da je vreme za unapređivanje organizacije koja bi osim članica Saveza okupila i manje pokrete. Protiv gašenja SZS bili su Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, Željko Veselinović, predsednik sindkata Sloga, i Zoran Lutovac, predsednik DS. Suzdržan je bio Boško Obradović, lider Dveri.

Ovu vest demantovao je Đilas uz najavu da će na današnjem (sreda) sastanku predložiti da se SZS zajedno sa ostalim strankama koje su učestvovale u bojkotu izbora, koje funkcionišu na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, ujedine i da formiraju novu političku opciju, politički front – Srpsku opoziciju.

To je ideja koja je, kaže Đilas, dobila podršku. Prema njegovim rečima, od povratka u politiku posvećen je ideji ujedinjenja opozicije te da je jedinstvo danas potrebnije nego ikada pre.

Unapređenje saradnje ili tiho gašenje prevaziđene uske ideološki heterogene forme koja mnogim članicama više oduzima nego što im doprinosi, neki su od načina na koji se mogu tumačiti informacije sa sastanka u ponedeljak.

Pitali smo lidere Saveza sa kakvim su utiskom o njegovom opstanku otišli sa tog susreta, u kakvom će odnosu biti buduća dva opoziciona bloka i postoji li bojazan da će građani biti zbunjeni širim i užim formatom organizovanja opozicije.

Đilas nam nije odgovorio, već je poručio da ne daje izjave za novine koje bez ikakvih provera objave da je on nešto rekao ili uradio. „Tako rade Informer, Alo i njima slični“, naveo je Đilas.

Ostali tvrde da Savez postoji, ali retko ko je spreman da odgovori na pitanje hoće li neupućena javnost biti zbunjena.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović odgovarajući na pitanje Danasa zašto se prave dva opoziciona bloka i u kakvom će odnosu biti, kaže da je to već do sada postojalo.

– I nisu to dva bloka, jer se radi o različitim nivoima povezivanja. SZS kao jači savez i „srpska opozicija“, koja je uključivala svu istinsku opoziciju. Istina „srpska opozicija“ bila je neformalna organizacija i postoji ideja da se ona proširi i sa regionalnim organizacijama i da ima čvršće veze, sve sa ciljem veće snage u borbi sa nakaradnim režimom Aleksandra Vučića. Šire integracije opozicije su nužne. Bile bi opasne dezintegracije i toga ne sme biti. Svi koji su solirali završili su u Vučićevom loncu. Ali je nužna i integracija i savez sa građanima i svima onima koji misle da je ovo što živimo nedostojno slobodnom čoveku – objašnjava on.

Upitan ko će činiti Srpsku opoziciju, kaže da ne zna i da će danas biti data inicijativa o njenom formiranju.

– Čak i to ko će je činiti. Jer raznim sastancima su prisustvovali mnogi, kaže Veselinović. Ranije Sergej (Trifunović), Boris (Tadić)… A tu su Građanska platforma (Jovan Jovanović, bivši poslanik DJB), Pokret slobodna Srbija (otpcepljen od PSG), Državotvorni pokret (Slobodan Samardžić), Šumadijska regija (Saša Milenić), ali ponekad učestvuje Ne davimo Beograd i drugi, nabraja Veselinović (imena u zagradi su prim. urednika).

Na konstataciju da će ubuduće postojati dva nivoa organizovanja opozicije, on odgovara potvrdno i da se Savez ne gasi. Prema njegovom sudu, to neće zbuniti građane.

– Kada budu raspisani novi slobodni izbori, bićemo svi jedan front, uz javne ličnosti i ugledne građane i borce za demokratiju, kao što smo obećali u Sporazumu sa narodom – ukazuje Veselinović.

I prema rečima Zorana Lutovca, predsednika DS, Savez postoji i to, kao jezgro bojkot opozicije, inicira još šire okupljanje opozicije u Srbiji.

– Suština je u tome da smo odgovorni prema građanima, da nismo sami sebi svrha. Zato je moj predlog da podignemo lestvicu u borbi za slobodne i poštene izbore kao prvom koraku ka normalizaciji Srbije –  kaže Lutovac.

Dok predsedniku Sloge Željku Veselinoviću neke stvari nisu najjasnije, jer se umesto političkim dešavanjima u poslednjem periodu bavio sindikatom  i problemima radnika pre svega u zdravstvu za vreme i posle  korone.

– Bilo je različitih predloga, sugestija koje bi trebale biti definisane u sredu. Ukrupnjavanje opozicije je dogovoreno u načelu još pre nekoliko meseci, ali izlazak na izbore pojedinih opozicionih grupacija je to malo poremetio, tako da se sada mora tražiti nova forma uključivanja organizacija koje su učestvovale u bojkotu. Ja bih im predložio da uđu u Savez za Srbiju, ali to je moje mišljenje. U svakom slučaju podržavam predlog Dragana Đilasa oko formiranja jedne liste Srpske opozicije koju je on nama najavio kao mogućnost još početkom godine – prepričava utiske sa stastanka.

Kako dodaje, „što se tiče Saveza za Srbiju, ne znam kakva će budućnost biti, ali postojanje Saveza ili Srpske opozicije kao dva entiteta je potpuno besmisleno“.

– Ili jedno, ili drugo – smatra Veselinović.

A da je ipak moguće i jedno i drugo, čini se da misli lider Dveri. On za naš list kaže da je na sednici Predsedništva SZS odlučeno da Savez inicira stvaranje šireg opozicionog fronta od svih koji su bojkotovali izbore, na čelu sa SZS.

– Taj predlog iznećemo danas ostalima na sastanku ujedinjene srpske opozicije u bojkotu, na dan ponavljanja lažnih izbora. Naša ideja je da Srpska opozicija postane trajni format saradnje između svih opozicionih političkih grupacija koje su bojkotovale izbore na svim nivoima. Očekujem da će to i drugi prihvatiti i da će to biti važan korak u zajedničkoj borbi za nove, prave demokratske izbore i smenu aktuelne vlasti. Naš zadatak je sada da građanima predstavimo našu viziju i garancije da će smena vlasti doneti promenu kompletnog korumpiranog političkog sistema, kao i konkretne javne politike kako će izgledati Srbija posle Vučića – zaključuje Obradović, ali ne odgovara na pitanje o zbunjivanju građana.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić, o kojem su mediji pisali da je na korak od izlaska iz Saveza, nije nam odgovorio na pitanja, ali je njegova stranka saopštila da je spremna na saradnju sa onima koji drže reč.

Viši nivo

Narodna stranka je, kao i do sada, spremna da sarađuje sa onima koji drže reč datu građanima i jedni drugima, navodi se u saopštenju Jeremićeve stranke. „Narodna stranka će se zauzeti da stranke i pokreti koji su bojkotovali lažne izbore i koji su do sada sarađivali u formatu ‘ujedinjene srpske opozicije u bojkotu’ uspostave trajni format saradnje na višem nivou“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari