Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Sandre Božić izvinjenje svim ženama u Srbiji ili da napusti funkciju potpredsednice Skupštine 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da Sandra Božić, potpredsednica Narodne skupštine, uputi izvinjenje svim ženama u Srbiji koje je uvredila „neprimerenim mizoginim, vulgarnim izjavama na račun opozicionih poslanica ili da podnese ostavku na mesto potpredsednice Skupštine“.

Od Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, i te stranke zahtevaju da upozna potpredsednicu Narodne skupštine sa „protivzakonitim činom koji je izvršila, obraćajući se seksističkim, vulgarnim izjavama narodnim poslanicama“.

„Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjeno je „uznemiravanje, ponižavajuće postupanje, polno i rodno uznemiravanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročitoako se time stvara zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće i uvredljivo okruženje“.

Polno uznemiravanje je krivično delo“, navode iz LSV-a.

Podsećaju da je krajem 2020. godine u Narodnoj skupštini usvojen je Kodeks ponašanja narodnih poslanika koji izričito navodi da „narodni poslanik ličnim primerom predstavlja uzor etičkog ponašanja nosioca javne funkcije“, a u pravilima ponašanja navodi da je narodni poslanik dužan da „ne koristi izraze, reči i gestikulacije koje vređaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dostojanstvo Narodne skupštine“.

„Neprimereni pokušaji“ vladajućih stranaka SNS i SPS, da se najviše zakonodavno telo stvaranjem „neprimerene atmosfere i konstantne vulgarizacije“ potpuno obesmisli, je smišljen korak ka još intenzivnijem putu Srbije u diktaturu i autokratiju, tvrde iz te stranke.

„Htela to ili ne, Sandra Božić u parlamentu sa mesta potpredsednice Skupštine predstavlja sve građane koji su je birali, i žene i muškarce i pozicione i opozicione birače, tako da bi jezik i narativ koji koristi mogla da prilagodi toj činjenici, a ne ulizičkoj potrebi da se umili predsedniku svoje stranke“, navodi se u saopštenju LSV-a.

„Normalan svet nikada neće prihvatiti da bahatost, bezobrazluk, vređanje, diskriminacija, vulgarnost i notorne laži budu prirodna svakodnevica u Narodnoj skupštini Republike Srbije“, konstatuju iz LSV-a, uz pitanje Božićevoj „da li smatra da kao šefica Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS i potpredsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje ovakvim izjavama zavređuje da ostane na ovim funkcijama koje su usmerene ka pridruživanju Evropi i evropskim vrednostima“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari