Kako je izgledalo sučeljavanje Biljane Đorđević i Sandre Božić na RTS-u: Da li je ipak moguć dogovor o izborima do 18. aprila? 1Printskrin RTS

Sandra Božić, potpredsednica Skupštine Srbije iz SNS i Biljana Đorđević iz ZLF, sučelile su stavove o raspisanim beogradskim izborima za 2. jun, gostujući na Radioteleviziji Srbije.

Đorđević: Ostavljamo vlasti prostora do 18. aprila da ispune i treći zahtev

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta kaže da su na nedavnom kolegijumu vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini učestvovali zato što prethodni izbori nisu bili fer i slobodni.

„Na kolegijumu se počelo sa premisom da preporuke ODIHR-a treba ispuniti, ali je vlast zapravo pokazala da nije imala suštinsku nameru da ispuni ključne preporuke koje bi omogućile minimum za održavanje slobodnih i poštenih izbora“, kaže Đorđevićeva i ističe da će beogradski izbori, raspisani pod ovim uslovima, biti autokratski.

„Ostavila bih prostora vlasti da razmisle da li žele da idu ovim putem – loše je za vlast koja srlja u autokratiju, a nije dobro ni za reputaciju Beograda, kao velikog i svetskog grada, da ima nelegitimnu vlast“, tvrdi Đorđevićeva.

Navodi i da je deo opozicije na kolegijumima predložio da se do 18. aprila izmeni Zakon o lokalnim izborima i omogući da se svi lokalni izbori održe u isto vreme, kao i da se do tada radi na ispunjenju preporuka koji se tiču sređivanja biračkih spiskova.

Božić: Treći zahtev opozicije mimo zakona, na granici ustavnosti

Sandra Božić iz Srpske napredne stranke (SNS) naglašava da su i prethodni izbori bili demokratski, ali da joj je drago što su predstavnici vlasti i opozicije seli za isti sto i uopšte razgovarali.

„Taj razgovor je imao smisla, ali je opozicija desetak dana pre početka dijaloga dobila istraživanja javnog mnjenja koja su im ukazala da su u dvocifrenom padu što se tiče podrške u Beogradu. Iz tog razloga je nastala drama i zbog toga nismo govorili o preporukama ODIHR-a, već o njihovim ultimatumima“, ističe Božićeva.

Navodi da su prihvatili, kako kaže, dva od tri ultimatuma opozicije, ali da zahtev da se svi lokalni izbori održe istog dana kada i beogradski nisu mogli da dozvole.

„Treća tačka je mimo zakona, na granici ustavnosti, i predstavljala bi ozbiljan politički i pravni presedan. Sve što možemo da pomerimo u okviru zakona, pristali smo, pa je tako ostavljena mogućnost da se izbori na lokalu pomere za septembar“, kaže predstavnica SNS-a.

Božić: Trećeg zahteva nema u preporukama; Đorđević: Treći zahtev je garancija da neće biti migracija birača

Biljana Đorđević ističe da je problem za vlast da raspiše beogradske izbore kada i lokalne zbog, kako navodi, činjenice da u tom slučaju ne bi mogla da razvozi aktiviste iz drugih gradova da vode kampanju u Beogradu.

Božić kaže da trećeg zahteva u preporukama ODIHR-a uopšte nije bilo, kao i da je predsednica Skupštine kolegijum sazvala da bi se razgovaralo o implementaciji preporuka, a ne ultimatuma opozicije.

„Od 2019. smo sproveli 54 preporuke, i spremni smo da unapredimo izborne uslove da bi čitav izborni proces bio koristan. Pristali smo da se Jedinstveni birački spisak ažurira na mesec dana, da se kontrolišu komisije. Pristali smo na sve što su prethodno želili, ali oni više ni to ne žele“, kaže Božićeva.

Đorđevićeva kaže da nije istina da je revizija biračkih spiskova sprovedena i da ta preporuka stoji od 2019. godine, a da je urađeno vrlo malo.

„Formirana je radna grupa, koja je kasnije zaustavljena lažnom pričom o tome da je metodologija za reviziju biračkog spiska kršila zaštitu podataka o ličnosti, što nije tačno. To je izgovor koji se koristio i na samom kolegijumu“, ističe predstavnica Zeleno-levog fronta.

„Oni su i ove zahteve prihvatili načelno, ali nema garancija. Treći uslov je garancija, jer sprečava migracije birača i zloupotrebe“, naglašava Đorđevićeva i ističe da još ne može da odgovori da li će deo opozicija učestvovati na beogradskim izborima 2. juna.

„Građanima je jako teško da učestvuju na izborima koji su namešteni, to ih ne motiviše. Mi ćemo razgovarati s njima i odlučiti na koji način nastavljamo borbu“, zaključila je Đorđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari