Ljajić: Zamrznuti konflikt nije rešenje kosovskog pitanja 1Foto: N1

Zamrznuti konflikt ne predstavlja rešenje kosovskog pitanja, već odlaganje njegovog rešenja, rekao je za RTS ministar Rasim Ljajić.

On je naglasio za Radio televiziju Srbije da zagovornici zamrznutog konflikta kažu da će se možda promeniti međunarodne okolnosti, pa da će Srbija onda rešavati pitanje Kosova pod povoljnijim uslovima. Šta ako se međunarodne okolnosti promene na našu štetu pa budemo u još težoj poziciji? To nije rešenje, to je način da se odloži rešavanje kosovskog pitanja.

-Priština i Beograd teško mogu složiti oko Kosova, ali da je unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji dobra stvar jer se čuju različita mišljenja i stavove, dodao je Ljajić.

On kaže da nije siguran da će rešavanje kosovskog pitanja ići brzo i lako, jer misli da su pozicije i Srbije i Prištine udaljene.

-Javnost ni ovde ni tamo nije spremna na trajno i kompromisno rešenje, a imamo i međunarodnu zajednicu kaoja je isuviše slaba i nesposobna da u ovom trenutku krene u traženje jednog trajnog i kompromisnog rešenja, napomenuo je Ljajić, dodajući da je lopta delimično u dvorištu Srbije, a mnogo više u međunarodnom dvorištu i na prostoru Prištine, ali da je na Srbiji da insistira na dijalogu.

Ljajić je istakao da koliko god zvučalo stereotipno i nerealno, pregovori nemaju alternativu, dodajući da oni na kraju moraju da dovedu do rešenja.

-Srbija mora da ima proaktivnu ulogu, da se sprovedi dogovoreno i u smislu traženja međunarodnih saveznika čime će se ojačati pozicija Srbije, zaključio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari