Ljubomir Simović: Autoritarna vlast jednog čoveka sa radikalskim DNK 1Foto: Miroslav Dragojević

Akademik Ljubomir Simović rekao je da u Srbiji postoji vlast jednog čoveka, predsednika države Aleksandra Vučića, i da je sve vidljiviji njen „radikalski DNK“.

„Pitate me šta je najpogubnije. Najpogubnije je to što ništa, pa ni ime jedne ulice, ne zavisi ni od istorije, ni od kulture, ni od državnih ili gradskih institucija, ni od stručnjaka, ni od građana, nego od Vučićeve ‘molbe’ i Vesićeve ‘milosti'“, rekao je Simović za novi broj nedeljnika NIN.

Kako je naglasio, „najpogubnije je to što je Vučić institucija. I to što je Vesić institucija“.

„Ako nastave ovako kako su počeli, na ušću Save u Dunav, u senci Stefana Nemanje koji nije Stefan Nemanja, ostaće neka palanka bez prošlosti, bez istorije, bez identiteta. Abu Dabi. Kao da Beograda nikad nije ni bilo“, naveo je Simović.

On je rekao da, „pre svega, ovo je vlast jednog čoveka. Autoritarna vlast“.

„Mi smo autoritarnu vlast imali i ranije, u Titovo vreme, ali su razlike među njima toliko velike – toliko velike na štetu ovog što imamo danas – da bi bilo neumesno upoređivati ih“, rekao je Simović.

Prema njegovim rečima, „ne obazirući se na to kako Ustav definiše njegove kompetencije, Vučić u rukama drži sve, i odlučuje o svemu“.

„I to je već veliki problem. Ali problem postaje mnogo veći kada pogledamo kakvo znanje, kakva upućenost i koja državnička mudrost i odgovornost, stoji iza tih odluka“, rekao je Simović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari