Ljumir Abdidžiku novi predsednik Demokratskog saveza Kosova 1DSK Foto: RTK2

Ljumir Abdidžiku izabran je danas za novog predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Abdidžiku, rodjen 1983, završio je Ekonomski fakultet u Prištini, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Stafordšajr u Velikoj Britaniji. Radio je u Institutu za ekonomska istraživanja Riinvest iz Prištine, u Vladi Aljbina Kurtija bio je ministar infrastrukture, a bio je i poslanik Skupštine Kosova.

Novi šef DSK je danas biran jer je pre mesec dana Isa Mustafa podneo ostavku na tu funkciju zbog loših rezultata na februarskim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Abidžiku je danas na vanrednoj izbornoj skupštini DSK, najstarije političke stranke na Kosovu, dobio 190 od 329 glasova delegata, drugi kandidat, dosadašnji potpredsednik stranke Ljutfi Haziri, 117 glasova, a treći, Besian Mustafa, samo 16 glasova.

U trci za predsednika DSK bio je i v.d. ministra odbrane Kosova Anton Ćuni koji je jutros povukao kandidaturu.

Skupština Demokratskog saveza Kosova (DSK) danas bira novog predsednika, nakon što je dosadašnji lider Isa Mustafa posle teškog poraza na prevremenim parlamentarnim izborima podneo ostavku, a kandidaturu su do sada podnela četiri visoka zvaničnika ove stranke.

Među kandidatima nalazili su se i potpredsednik stranke i gradonačelnika Gnjilana Ljutfi Haziri  i v.d. ministra poljoprivrede i predsednik Četvrtog ogranka u Prištini Besian Mustafa.

Prema statutu stranke da bi se postao predsednik na izbornoj Skupštini kandidat treba da dobije 50 odsto plus jedan glas od 355 članova Skupštine.

Izvori unutar stranke smatraju da sva četiri kandidata imala značajnu podršku, ali se ona razlikuje jer recimo Lumir Abdidžiku i Besian Mustafa imaju podršku mlađeg članstva stranke koji veruju da je potreban mlad i vrlo sposoban predsednik.

Sa druge strane Ljutfi Haziri je već 31 godinu aktivan u stranci, od njenog osnivanja, ima iskustvo u radu institucija na centralnom nivou i u opštini.

Njega će podržati, govorili su analitičari, ne samo članovi iz redova Kosovskog pomoravlja već i jedan značajan broj „starih kadrova“ koji žele da njegovim izborom ne izgube pozicije i uticaj u stranci.

Haziri je najavio da će se zalagati da se u stranku vrate i oni koji su je napustili nezadovoljni stanjem u njoj, među njima i v.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani koja je na izborima 15. februara bila kandidat Samoopredeljenja.

Anton Ćuni je visoki oficir bivše OVK, vojnik po struci, učesnik rata u Hrvatskoj, vrlo odlučan u angažovanju da se DSK vrati raniji ugled i uživa punu podršku ogranka u Prizrenu, gde je predsednik.

Mnogi od njegovih ratnih drugova, koji ga izuzetno cene po hrabrosti i sposobnosti su u drugim strankama i on ne može da računa na njihovu direktnu podršku i pomoć na izbornoj skupštini, iako je sigurno da će oni lobirati da on bude izabran za predsednika DSK.

Besian Mustafa je inače sin savetnika za medije bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove, Džemaila Mustafe, koji je ubijen 2000. godine na ulazu u zgradi u kojoj je stanovao.

Na fukciji u DSK je od pre nekoliko godina i obavljao je visoke funkcije u vladi i stranci.

Na funkcijama koje je obavljao ispoljio je veliku energiju i znanje, dok je pre nekoliko dana pokazao da ima i smelosti kada je uradio vrlo oštru i svestranu analizu zašto je DSK pretrpela najveći gubitak u njenoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari