Ljuštaku se vraća na Kosovo da se brani ćutanjem 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Bivši komandant OVK Sami Ljuštaku, vraća se na Kosovo pošto je odbio da odgovara na pitanja specijalnog tužioca u Hagu, prenosi prištinska Koha i navodi da je odlučio „da se brani ćutanjem“, prenosi Kossev.

Mediji navode da je poziv od Specijalnog suda dobiokomandantu 124. brigade Orahovca Ismetu Tari, poznat kao „Komandant Hodža“.

„Danas se u Hagu nepravedno ispituje jedan oslobodilac, dok srpski kriminalci nastavljaju da se slobodno šetaju po Srbiji i svetu. Nad našim oslobodiocima se, u ime međunarodne pravde, događa velika nepravda,“ napisao je na svom Fejsbuk profilu predsednik Kosova Hašim Tači povodom ispitivanja Ljuštakua.

Ispitivanje Samija Ljuštakua počelo je 16. januara u 10 časova, a završeno je oko 15 časova. KTV saznaje da je Ljuštaku odlučio da se „brani ćutanjem“ i da je vraćen na Kosovo. Ljuštaku, ali i njegovi advokati Arianit Koci i Džefri Najs odbili su da daju izjave medijima nakon ispitivanja.

Ljuštakuov saputnik, poslanik u Skupštini Kosova Miljaim Zeka rekao je novinarima da je Ljuštaku odgovorio na sva pitanja tužioca.

„Specijalno tužilaštvo, do ovog trenutka, nema nikakve dokaze kojima bi teretilo Ljuštakua za posleratne zločine,“ dodao je Zeka, piše Teljegrafi.

Rustem Mustafa – Remi i Sabahajdin Cena ispitani su 14. i 15. januara, jedan u Hagu, drugi u Prištini. Nakon ispitivanja, Cenin advokat, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog, a Mustafa je izjavio da je ispitivan u svojstvu „osumnjičenog svedoka“.

Mediji u Prištini prenose da je još jedan bivši komandant OVK dobio poziv Specijalnog suda. Specijalni sud za Kosovo pozvao je za saslušanje 17. februara u Hagu bivšem komandantu 124. brigade Orahovca Ismetu Tari. On će biti saslušan u svojstvu osumnjičenog, navodi Rahoveci24.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari