Lokacija nepoznata, a plata stiže: Gde se nalazi Vladimir Božović, ambasador Srbije "proteran" iz Crne Gore? 1Foto: Sajt ambasade Srbije u Crnoj Gori

Lokacija (proteranog) ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, koga Srbija sa tog mesta još uvek nije povukla, trenutno je nepoznata široj javnosti a po svemu sudeći i vlastima Crne Gore namerenim da Božovića udalje iz zemlje ili mu zabrane ulazak u tu zemlju, ali je zato u diplomatskim krugovima poznato da Božović i dalje prima ambasadorsku odnosno deviznu platu.

Provokacije između Beograda i Podgorice u vezi sa „progonom“ ambasadora ponovo su podgrejane kada je, kako je saopštio kabinet crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, sa adrese proteranog ambasadora Srbije Vladimira Božovića crnogorskim vlastima stiglo pismo saučešća srpskog predsednika Aleksandra Vučića, povodom tragedije na Cetinju.

Osim oštre reakcije iz kabineta Đukanovića, tamošnji organi pokrenuli su postupak zabrane ulaska odnosno udaljenja Božovića iz Crne Gore, bez jasnijeg preciziranja imaju li informacije da se on eventualno u toj zemlji i trenutno nalazi.

Stručnjak za međunarodno pravo i bivši ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić kaže za Danas da kada je neki ambasador „proteran“ on ne bi smeo ni da boravi u toj zemlji i dodaje da Srbija u ovom slučaju nepotrebno „komplikuje“ situaciju.

„Kada je neko proteran, on više nije ambasador u toj zemlji i ne može ni da boravi u njoj. Generalno se ova situacija nepotrebno komplikuje a vlasti u Srbiji prave problem tamo gde ne bi trebalo da ga bude“, naglasio je Lopandić.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za Danas da je samo proterivanje našeg ambasadora od strane Crne Gore „prenagljeni čin“ i podseća da države u svetu to nisu radile čak ni kada su bile u ratu na suprotnim stranama, ali da je sa druge strane nepotrebno i zatezanje odnosa od strane Beograda nemogućnošću da se imenuje novi ambasador.

„To je jedna opora epizoda u odnosima Srbije i Crne Gore, na formalizovani način. Sada je sa jedne strane provokacija Beograda da pošalje pismo saučešća baš preko Božovića, kada je to mogao da uradi i Vučićev kabinet, a sa druge strane provokacija je i način na koji Crna Gora traži njegovo proterivanje iz zemlje. To neodustajanje od provokacija počelo je na neprimeren način i nastavlja se na neprimeren način“, istakao je Jakšić.

On dodaje da je svakako, u ovoj poziciji i sa ovim statusom ambasadora „jako loše“ ukoliko se Božović i dalje nalazi u Crnoj Gori kao što impliciraju tamošnje vlasti, jer on sada ne bi smeo da boravi u toj zemlji „ni kao turista, u privatnom svojstvu“.

Osim što se ne zna gde se srpski diplomata trenutno nalazi, ne zna se zvanično ni da li je nastavio da prima ambsadorsku platu, dok se nezvanično spekuliše da pozamašni devizni iznosi iz budžeta Srbije još uvek na mesečnom nivou odlaze na njegov račun.

Naime, Danas saznaje nezvanično iz krugova bliskih Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da je Vladimir Božović nastavio je da prima deviznu platu za obavljanje funkcije ambasadora u Crnoj Gori i nakon što ga je ta zemlja proglasila personom non-grata, suprotno propisima Srbije.

Na to je početkom ove godine ukazivala ukazivala Stranka slobode i pravde, ističući da se na taj način krše diplomatska pravila.

„Srbija krši diplomatska, ali i unutrašnja pravila time što ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića nakon proterivanja iz te zemlje ostavlja da obavlja „dužnost ambasadora“ iz Beograda već 14 meseci, uz „nezakonitu platu od oko 4.500 evra mesečno“ čime je oštećen budžet za 56.000 evra, saopšteno je iz SSP u januaru ove godine.

Izvori Danasa tvrde da Božović još uvek prima deviznu platu u istom iznosu, umesto da dobija naknadnu u dinarima kakva sleduje i drugim zaposlenim u MSP.

„To je drastično kršenje naših propisa i diplomatskih protokla, inače je uobičajeno da kada ambsadoru prestane mandat vrlo brzo se on vraća na našu platu. Takav je bio slučaj sa ambsadorom u Etiopiji, koga smo mi povukli na konsultacije, zato što je našoj ambasadi oteta zgrada, on je nastavio da prima uobičajenu dinarsku platu“, tvrde naši izvori ističući da se u slučaju Božovića pravi veliki presedan.

Vladimir Božović tokom jučerašnjeg dana nije odgovarao na pozive i upite novinara Danasa na poslednji broj telefona koji je poznat redakciji.

Početkom ove godine sam Božović je tvrdio da, uprkos stavu Crne Gore, on još uvek jeste ambasador Srbije u toj zemlji, ali ubrzo su se pojavile spekulacije o drugim imenima koja bi mogla da ga zamene.

U januaru je Božović na svom tviter nalogu poručio da je i dalje ambasador Srbije u Crnoj Gori.

„I tako će i ostati sve dok Republika Srbija ne odluči drugačije, jer država Srbija, kao i Crna Gora i svaka druga suverena i priznata država, imaju pravo da samostalno biraju svoje ambasadore i diplomate”, napisao je Božović, preneli su mediji.

Nedugo nakon toga u domaćim medijima pojavile su se spekulacije da bi Božovića na ovoj diplomatskoj funkciji mogao da zameni Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije (LDP), koji bi mogao da popravi odnose dve zemlje zahvaljujući dobrim ličnim odnosima sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem. Tada se pisalo i da Božović trenutno boravi u Beogradu, te da je njegovo mesto u Podgorici upražnjeno. Ova informacija nikada nije potvrđena, a ubrzo je i tema smene ambasadora nestala sa radara.

Pokrenuta je ponovo poslednji put prilikom posete crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji, u junu ove godine, kada su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorili, između ostalog, i o popravljanju odnosa dve zemlje na nivou ambasada, što bi podrazumevalo i imenovanje novog ambasadora Srbije u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari