Lokalni izbori - rezultati: Pobeda SNS-a, bez iznenađenja 1Foto: Beta/Branislav Božić

Pored republičkih i pokrajinskih izbora, 17. decembra su održani i lokalni izbori u 11 gradova, 53 opština i u Beogradu. Donosimo vam pregled preliminarnih rezultata iz pojedinih gradova i opština.

Prema nezvaničnim rezultatima GIK, u Smederevu SNS je osvojila 34 od 70 odborničkih mesta, odnosno 45,22 odsto. Iza nje nalazi se lista “Smederevo protiv nasilja” sa osam mandata. Na trećem mestu je lista „Doktor Ivan Stevanović – Za naše Smederevo“ sa 10,04 odsto, dok su socijalisti na četvrtom mestu sa šest mandata. Koalicija NADA osvojila je tri mandata, a pokret Dveri dobio dva.

U Kraljevu je najviše mandata osvojila SNS sa 40,45 odsto, dok je na drugom mestu lista „Ivan Matović – Starosedeoci, Novo lice Kraljeva, Ne damo Ibar, Spasimo Studenicu“ sa 12 mandata. Treća je lista „Srbija protiv nasilja Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić“ sa osam osvojenih mandata. Na četvrtom i petom mestu nalaze se SPS i Lokalni front sa po sedam mandata. Koalicija NADA našla se na poslednjem mestu iznad cenzusa sa tri mandata u gradskoj skuštini.

Izbori u Pirotu završeni su osvajanjem većine od strane SNS-a sa 51,40 odsto glasova, dok je lista ”Pirot protiv nasilja” dobila poverenje 34,68 odsto glasača. Iza njih, nalazi se SPS sa 9,22 odsto, dok je na poslednjem mestu „Ujedinimo Pirot – POKS – Zavetnici“ sa 4,69 odsto.

U opštini Crna Trava, takmičile su se samo dve liste na lokalnim izborima, SNS i SPS. SNS je osvojio 17 mandata, dok je SPS dobio samo dva.

Prema preliminarnim rezultatima u Dimitrovgradu lista SNS „Dimitrovgrad ne sme da stane“ dobila je 50 odsto, odnosno 15 mandata, Srbija protiv nasilja 17 odsto odnosno pet mandata, Dveri četiri, SPS tri i Demokratska stranka Bugara dva mandata.

U opštini Bogatić, lista „Aleksandar Vučić – Bogatić ne sme da stane“ dobila je 16 mandata od 31. Na drugom mestu nalazi se Pobeda za Mačvu sa osam, a na trećem SPS sa tri mandata.Srpska radiklana stranka osvojila je dva mandata, dok su sa po jednim mandatom završile lise Evropske zelene partije i “Za spas Bogatića”.

Na lokalnim izborima u Ivanjici SNS je osvojila većinu sa 50,42 odsto, dok se na drugom mestu našla lista Srbija Protiv nasilja sa 18,49 odsto. U skupštinu opštine Ivanjica ući će još SPS, koalicija Nacionalno okupljanje, koalicija NADA i lista “MI – Glas iz naroda”.

U Kruševcu je SNS ubedljivo pobedila sa 57,88 odsto, dok je lista “Srbija protiv nasilja – dr Branislav Bata Andrić” dobila 25,28 odsto glasova. Cenzus su još prešle i koalicije Nacionalno okupljanje i NADA sa 3,22 odnosno 4,85 odsto glasova.

U opštini Aleksandrovac, lista “Aleksandar Vučić – Aleksandrovac ne sme da stane” dobila 35,01 odsto glasova. Na drugom mestu nalazi se “Grupa građana Pokret za župu dr Jugoslav Stajkovac” sa osvojenih 11 mandata. Isto toliko mandata dobila je i lista “Grupa građana Buđenje Župe – Ivan Brborić”. SPS dobio je 8 mandata dok je Srbija protiv nasilja dobila 7.

Prva na lokalnim izborima u Šapcu je SNS sa 51,7 odsto i 35 od 69 odbornika, iza nje nalazi se lista „Šabac protiv nasilja – Nebojša Zelenović“ sa 19 mandata. Koalicija NADA, lista “Udruženi pobeđujemo” i SPS osvojile su po dva mandata, dok je Evropska zelena partija dobila jedan mandat.

Prema preliminarnim rezulatatima gradske izborne komisije Vranja najviše glasova je osvojila SNS – 54,18 odsto. Iza nje nalazi se SPS sa 10,69 odsto, dok je „Hrabro za Vranje – Srce, DS, PSG, Ekološki ustanak – Ćuta“ dobila 9,54 odsto glasova. Cenzus su još prešle Jedinstvena Srbija i NADA za Vranje.

Na lokalnim izborima u Leskovcu SNS je osvojila većinu sa 39 od 75 mandata. SPS i lista “Za Leskovac zajedno” dobile su po 10 mandata, dok je “Grupa drađana dr Rangelov” dobila devet mandata. Cenzus su prešle i koalicija DS-Srce-SSP i koalicija Nacionalno okupljanje.

SNS je odneo pobedu i u Požegi sa 46 odsto, dok je lista “Požega protiv nasilja” osvojila 30,15 odsto. Zatim sledi SPS sa 9,5 odsto o NADA sa 8,38 odsto. Cenzus je prešla i Srpska radikalna stranka sa 3,4 odsto.

U Prijepolju lista „Aleksandar Vučić – Prijepolje ne sme da stane“ osvojila je 19 odbornika,a “Zajedno za Prijepolje” 11. Stranka pravde i pomirenja osvojila je pet a Bošnjačko-srpski savez i “Građanski pokret za čisto Prijepolje” po dva mandata. Dveri i SDA osvojile su po jedno odborničko mesto.

Građani Sokobanje su SNS-u dali 14 odborničkih mesta, listi “Zajedno za Sokobanju” četiri, a SPS-u tri.

U Varvarinu, SNS je osvojila 20 mandata, a SPS i Narodna stranka po pet.

U Ćupriji SNS je osvojila ubedljivu većinu od 59 odsto, dok je Srbija protiv nasilja dobila 17 odsto, a SPS 12 odsto.

Od 29 mandata u skupštini opštine Brus, SNS je osvojio 18, grupa građana „Dr Duta, Brus Brusjanima“ sedam, SPS dva, a SPN i koalicija Zavetnika, POKS-a i Nove demokratske stranke srbije po jedan mandat.

Većina je u Trsteniku pripala SNS-u sa 28 od 49 mandata, dok je lista SPN dobila 12 mandata. Po tri odbornička mesta dobile su SPS i koalicija NADA, dok su Zavetnici dobili dva a Dveri jedan mandat. I u Ćićevcu, SNS je osvojio apsolutnu većinu sa 58,20 odsto, dok je SPN osvojila 8 mandata a SPS samo jedan.

U opštini Koceljeva SNS je dobio većinu sa 22 od 31 odbornika, dok je SPS dobio dva a “Spas za Koceljevu” sedam odbornika.

Pribojski lokalni izbori završeni su pobedom SNS-a koji je osvojio 23 od 41 mandata, Grupa građana – Složno u pobedu devet, SDP 4, a SPP 2 mandata. Bošnjačko-srpski savez, SDA Sandžak i NADA dobili su po jedan mandat.

U Loznici, građani su SNS-u poverili 34 odbornička mandata od 59, čime je stranka obezbedila apsolutnu većinu.

SNS je u Vlasotincu dobila 44,53 odsto, SPS 9,92, a na trećem mestu se nalazi Dr Spasić sa 9,87 odsto. U skupštinu opštine ušli su i Vlasotince u srcu – dr Saša Savić, lista Dejan Majorac, koalicija Nacionalno okupljanje i lista Zajedno za Vlasotince. Ispod cenzusa ostali su GG Miroslav Ljubenović – Jedini pravi izbor, NPS i Ne se znaje Zare igra – Vladimir Mitrović Zare.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari