"Lokalni mediji u Nišu koji se izdašno finansiraju iz budžeta vode brutalnu propagandu i krše zakon": "Srbija protiv nasilja" najavila proveru imovine njihovih vlasnika 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ prozvali su danas niške lokalne televizije zbog „brutalnog kršenja zakona i neverovatne propagande“ u toku aktuelne izborne kampanje.

„U tome prednjače televizija ‘Bela mi‘, televizija Zona plus i Niška televizija. To su televizije direktno povezane sa Srpskom naprednom strankom“, rekla je narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde Jelena Milošević, koja je i kandidatkinja za poslanicu koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Milošević je na konferenciji za novinare održanoj ispred televizije „Bela mi“ kazala da je dodatno problematično što se upravo te televizije ne samo sufinasiraju, već finansiraju iz budžeta grada Niša.

Ona je precizirala da se ovih dana u okviru takozvanog predizbornog programa na lokalnim televizijama u Nišu emituju „jezive laži o opoziciji“ i dokumentarni film „koji je radila televizija Informer u vlasništvu Dragana J. Vučićevića, udarne pesnice SNS“.

"Lokalni mediji u Nišu koji se izdašno finansiraju iz budžeta vode brutalnu propagandu i krše zakon": "Srbija protiv nasilja" najavila proveru imovine njihovih vlasnika 2
Foto: Biljana Ljubisavljević

„Na tim televizijama nema ‘druge strane’. Ja kao predsednica Gradskog odobra jedne od najvećih opozicionih stranaka, kao narodna poslanica i kao predstavnica najveće opozicione liste na ovim izborima niisam dobila ni jedan minut na tim televizijama, niti je bilo ko iz opozicije dobio priliku da nešto kaže“, kazala je Milošević.

Ona je naglasila da nakon promene vlasti „mediji koji nisu radili po zakonu neće moći da se finansiraju iz budžeta“.

„Mediji koji su kršili zakon neće moći da rade svoj posao dalje kako su navikli. Vlasnici medija će odgovarati, a Zakon o poreklu imovine će se sprovesti“, rekla je Milošević.

Ona je precizirala da su medijima koji su vlasnički povezani sa Vidosavom Radomirovićem, a među njima su „Bela mi“ i Niška televizija, iz gradskog budžeta preko medijskih konkursa ove godine dobili 36 miliona dinara.

„Prošle godine je to bilo 50 miliona, pretprošle 28 miliona, a 2020. godine su to bila 42 miliona“, rekla je Milošević.

Ona je dodala da osim iznosa iz gradskog budžeta prozvane televizije dobijaju novac i iz opštinskih budžeta i od javnih preduzeća i ustanova, poput Parking servisa, Medijane, Naissusa, Univerzitetskog kliničkog centra ili Instituta Radon u Niškoj Banji.

„Prema zvaničnim izveštajima o poslovanju, godišnji prihod televizije Belami je oko 80 miliona dinara, a 90 odsto tog novca potiče od građana, odnosno to je javni novac“, naglasila je Milošević.

Krivične prijave „lopova“ protiv autora Informerovog filma

„U dokumentarnom filmu televizije Informer koji je emitovan i na niškim lokalnim medijima opozicioni lideri se nazivaju ’lopovima‘. Ukoliko se ne budu podnele prijave protiv onih koji su navodno ’lopovi’, opozicija će protiv autora dokumentarnog filma podneti krivičnu prijavu za krivično delo uvrede i povrede časti“, rekla je advokatica Ana Eraković.

Pitanja jutros upućena prozvanim televizijama

Danas je uputio pitanja televizijama „Bela mi,“ NTV i Zona plus, u kojima između ostalog traži odgovore po kom osnovu su emitovali kratak film Televizije Informer i da li je reč o plaćenom terminu a ako jeste ko ga je platio, te zašto u predizbornoj kampanji uopšte ne prate aktivnosti opozicionih stranaka, pa ni onih koje su sada u parlamentu, već samo kampanju vladajućih stranaka, kao i po kom osnovu direktno prenose mitinge SNS po Srbiji na kojima govori njen osnivač Aleksandar Vučić, prekidajući redovni program.

Ukoliko i kada dobijemo odgovore, objavićemo ih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari