London kočio Srbiju zbog Hrvatske i referendumskog kolapsa 1Foto: Fonet

Razlog zbog kojeg je Velika Britanija bila saglasna sa otvaranjem poglavlja u procesu pridruživanja Crne Gore i Turske Evropskoj uniji, dok je istog dana blokirala Srbiju, nalazi se u činjenici da pitanja otvaranja poglavlja sa ove dve države nisu osetljiva kao kada je reč o Srbiji.

S obzirom na tek okončan referendum o o iščlanjenju iz EU i svojevrsnom kolapsu koji je Velika Britanija doživela, ona nije bila u prilici da odlučuje o kompleksnijim pitanjima, već samo onim kod kojih je situacija jasna i gde postoji pun konsenzus ostalih država članica EU o otvaranju poglavlja u procesu evropskih integracija. Kako su za Danas objasnili sagovornici koji su aktivno uključeni u taj proces, mediji i pojedini državni zvaničnici su stvorili konfunziju interpretirajući ceo slučaj tako što su otvaranje poglavlja Turskoj stavljali u isti kontekst sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi ukazali na navodno nepravedan tretman Srbije od strane EU.

– Otvaranje poglavlja Turskoj ne spada u isti red kao otvaranje poglavlja Srbiji i Crnoj Gori. Ono podrazumeva nezavisni kontekst vezan za rešavanje izbegličke krize. Tako da se može reći da su Srbija i Crna Gora zajedno u drugom paketu. A odluka o tome da se Crnoj Gori otvore poglavlja a Srbiji ne u direktnoj je zavisnosti sa referendumskim procesom koji se dogodio u Velikoj Britaniji. Naime, pre referenduma, Britanci su se u načelu izjasnili da, kada je reč o sadržini, nemaju ništa protiv otvaranja poglavlja Srbiji, ali da ne žele da se o tome izjašnjavaju pre samog referenduma. To se u evropskim krugovima tumačilo kao da im nije bilo zgodno da govore o proširenju EU jer je to jedna od bitnih stavki prilikom odlučivanja građana o ostanku ili izlasku iz EU. Nakon referenduma, usledio je kolaps, i oni nisu bili u stanju da se bave kompleksinijim slučajevima. Saglasili su se sa otvaranjem poglavlja Crnoj Gori, jer tamo nema političko osetljivih stvari, za razliku od Srbije gde se i Hrvatska pobunila – ističu sagovornici Danasa uključeni u proces otvaranja poglavlja Srbiji.

Inače, kako mediji prenose, EU će danas ponovo razgovarati o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, a očekuje se da će Velika Britanija dati svoju zvaničnu saglasnost na otvaranje poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava. Ona će to učiniti prilikom redovnog zasedanja radne grupe Saveta zaduženog za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA) na svom rednovnom sastanku, na kojem će se ponovo razmotriti mogućnost postizanja konsenzusa svih 28 zemalja članica kada je u pitanju nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za Poglavlje 23. Mediji prenose i da do ovoga trenutka Velika Britanija se, kako se navodilo u Briselu, zbog tehničkih problema oko održavanja referenduma i izlaska iz EU, nije izjašnjavala povodom zajedničke evropske pregovarčke pozicije u pregovorima sa Srbijom.

Izvori Danasa tvrde i da su se tokom prethodnih dana vodili intezivni razgovori sa Hrvatskom da odustane od blokiranja otvaranja poglavlja Srbiji. Uprkos ovim navodima, premijer tehničke vlade Hrvatske, Tihomir Orešković, ponovio je u nekoliko navrata da se stav Zagreba nije promenio, odnosno da su pred Srbijom i dalje tri hrvatska uslova- ukidanje jurisdikcije za procesuiranje ratnih zločina, prava hrvatske manjine u Srbiji i puna saradnja sa tribunalom u Hagu.

Sledeći Savet ministra spoljnih poslova EU zakazan je za 18. jul, kada bi i formalno mogla da budu otvorena poglavlja 23 i 24.

Radio televizija Srbije prenela jeda je Velika Britanija spremna za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima između Srbije i EU. Kako javlja ta televizija, Britanija je skinula skinula rezervu i spremna za otvaranje poglavlja 23. Ovu vest je nešto kasnije indirektno potvrdio i premijer Aleksandar Vučić u izjavi medijima sa konferencije u Parizu. Uprkos najavama da bi mogla biti otvorena do kraja juna i holandskog predsedavanja EU, poglavlja 23 i 24 nisu otvorena prošlog četvrtka, a od 1. jula je predsedavanje preuzela Slovačka. Međutim, današnji dan su obeležile su kontradiktorne vesti u vezi otvaranja poglavlja. RTS je prvo javio da će poglavlja biti otvorena 19. jula, međutim, nešto kasnije izvori iz Evropske komisije rekli su, agenciji Beta da se napori za otvaranje poglavlja nastavljaju u Parizu, kao i u prethodnom razdoblju.

Zasad još nije utanačen tačan datum kad bi moglo biti otvaranje tih ključnih poglavlja o vladavini prava i temeljnim slobodama, dodali su Betini obavešteni izvori bliski evropskom komesaru Johanesu Hanu i visokoj predstavnici Federiki Mogerini.

Hrvatska dala saglasnot


Što se tiče Hrvatske više ne postoje prepreke da Srbija otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, saznaje B92. Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han objavom na Tviteru potvrdio je da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o priduživanju EU. On je naveo da je Konferencija o zapadnom Balkanu u Parizu dala rezultate, pošto je Hrvatska, koja se jedina protivila otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dala svoj pristanak.



VUČIĆ: Otvaranje poglavlja 19. jula


Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je Srbija dobila zeleno svetlo za poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula, preneo je RTS. Vučić je novinarima posle Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari