Lopandić: Srbija oslabljena jer smo na pogrešnoj nozi 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Potpredsednik pokreta SRCE, Duško Lopandić izjavio je da je dobro da su predstavnici iz EU i SAD-a ovde i da rade na tome da se smire tenzije na Kosovu jer vlasti u Prištini nisu kooperativne i ne pokazuju minimum razumevanja za srpske zajednice.

“ Oni osnivaju novu Skupštinu u Severnoj Mitrovici u kojoj je jedan Srbin. Gospodin Kurti je nacionalistički revolucionar, mangup palikuća“, kaže Lopandić i dodaje da on traži eskalaciju a ne rešenja, jer procenio je da je Beograd oslabljen.

„Naša strateška greška i podrška Rusiji, stavlja nas u položaj da stojimo na jednoj nozi i to nam donosi niz problema jer nam je pozicija oslabljena. Prištinski zahtev za članstvo je za sada samo zahtev koji stoji u fioci“, navodi Lopandić u saopštenju.

Prema njegovom mišljenju, naša greška bila je povlačenje policije sa severa jer time je data mogućnost Kurtiju da šalje svoje, što je samo podiglo tenzije.

„Umesto toga bilo bi bolje da su Srbi samostalno proglasili zajednicu srpskih opština koje bi imale autonomiju“, smatra Lopandić.

Potpredsednik pokreta Srce podseća da je kosovska tema postala medjunarodna pre više od dvadeset godina i mi tu ne možemo doći do rešenja bez učešća EU.

“ Mi ne znamo šta je u osnovi novog teksta, nezahvalno je govoriti o suštini Francusko- Nemačkog plana. Važno je da se smanje tenzije jer Priština eskalira problem a mi zveckamo oružjem, iako nije realno da će doći do većeg sukoba. Naš nacionalni interes je da dodje do normalizacije stanja na Kosovu. Mi kao zemlja smo u začaranom krugu, niti napredujemo prema EU niti sprovodimo reforme, u spoljnoj politici zapali smo u ćorsokak. Moraju da se donose odluke i traže rešenja jer izgubili smo mnogo vremena“, zaključio je Duško Lopandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari