Lopandić (SRCE): Opada ugled vlasti u međunarodnoj zajednici 1Foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednik Srbija centra Duško Lopandić izjavio je danas da se Srbija nalazi u osetljivom trenutku u odnosima sa Evropskom unijom i da opada ugled vlasti u međunarodnoj zajednici.

Ovo je nova situacija za vlast. Srbija se nalazi u političkoj krizi i ovo neće proći povoljno po vlast. Mora da se završi na način na koji tražimo – demokratski, imajući u vidu pravo građana da slobodno biraju i da izaberu onoga koga žele, rekao je Lopandić u Dnevniku Nove S.

On je podsetio da se usvojenom rezolucijom Evropskog parlamenta traži međunarodna istraga izbora u Srbiji, što je i opozicija zahtevala.

Treba najpre da se dođe do podataka kada se radi o izbornim listama, pa da se u sledećoj fazi dođe do toga da se stvori situacija da se organizuju slobodni izbori, istakao je.

Lopandić je naveo da stav Evropske unije prema Srbiji nije jedinstven, apostrofirajući podršku Viktora Orbana Aleksandru Vučiću.

Orban pravi probleme Evropskoj uniji na raznim frontovima. Ono što on govori je često na marginama onoga što se misli u Briselu i u većini država članica, ali nije nebitno. Mađarska, koja je pod nekom vrstom sankcija, ne može da promoviše Srbiju u svetu, kazao je Lopandić.

Govoreći o odnosu Amerike prema Srbiji, Lopandić je rekao da ta zemlja u svakom momentu ima nekoliko politika prema određenoj državi koje nisu unisone.

Verujem da će Amerika, kao jedna od kolevki demokratije, podržati demokratsku opoziciju. Nije skoro bilo ovako jake opozicije i značajne koalicije koja može da rešava probleme i daje predloge i na pitanja koja su od interesa Americi, rekao je Lopandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari