LSV: Vlast misli da deca van Beograda nisu dostojna tableta i besplatnih udžbenika 1Foto: N1

Budžet grada Beograda je u 2020. godini bio veći od budžeta cele Vojvodine, a povrh toga je iz državne budžetske rezerve, koju pune svi gradovi, Beogradu dodeljeno mnogo više novca nego ostalima, saopštila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), uz ocenu da vlast misli da deca van Beograda nisu dostojna tableta i besplatnih udžbenika.

Kako se navodi u saopštenju te stranke danas će roditeljima više od 100.000 dece u Beogradu na račune „leći“ novac kojim im grad Beograd nadoknađuje troškove kupovine udžbenika, dok roditeljima dece u ostalim delovima Srbije neće, kao što ta deca neće dobiti ni besplatne tablete, za razliku od Beograđana.

Odlukama Vlade Srbije, grad Beograd je od 2016. do kraja 2019. godine dobio iz budžetske rezerve 2.071.577.000 dinara, što je 17.456.745 evra.

„Potpuno je jasno da je ovakav pristup javnom novcu štetan i nepravedno tretira građane naše zemlje. Dodela sredstava iz budžetske rezerve gradu Beogradu, kako bi ih upotrebio za ovakve i slične kupovine potencijalnih glasača, na svaki način je nemoralna“, navode iz LSV.

Prema navodima, vladajuća stranka ima potrebu da poveća svoj uticaj na Beograđane, kako bi obezbedila bolji rezultat na izborima.

Iz LSV poručuju da to odobravaju, ali ukoliko se to radi legalnim tokovima, a ne zloupotrebom javnih sredstava i potkupljivanjem jednog dela građana na štetu drugih.

„Iako ova konstatacija zvuči kao zavidna primedba onih koji pomoć nisu dobili, iza nje se krije mnogo kompleksniji problem brutalne centralizacije i nekontrolisane samovolje raspodele budžeta svih građana Srbije“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari