LSV:Finansijski udar na opštine 1

Opštinama i gradovima u Srbiji preti potpuni kolaps jer podaci ukazuju da 90 odsto
budžetskih prihoda ide u pravcu republičkih organa vlasti.

Svega 10 dosta na Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i sve lokalne samouprave zajedno, upozorila je u subotu Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Ppodaci Fiskalnog saveta o dugovanjima lokalnih samouprava još jedan primer katastrofalnog stanja u kojem se naleze gradovi i opštine u Srbiji. U strogo centralizovanom sistemu vlasti, lokalne samouprave su poslednja karika u nizu, istakla je LSV.

Podaci govore da 90 odsto budžetskih prihoda ide u pravcu republičkih organa vlasti, a svega 10 dosta na Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i sve lokalne samouprave zajedno. Taj finansijski udar na lokalne sredine ostavlja ogromnu rupu u budžetu i poseže se za nepovoljnim zaduživanjima, ističe se
u saopštenju.

LSV podseća da 27 godina govori i pogubnim posledicama centralizacije.

Dok u zemljama Evropske unije, po podacima Eurostata, udeo lokalnih samouprava u budžetskim finansijama dostiže i 48 odsto, dotle u opštinama i gradovima u Srbiji preti potpuni kolaps.

Takvo stanje je u potpunoj suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija kao članica Saveta Evrope ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje, podseća lSV u saopštenju.

Vlasti u Srbiji moraju shvatiti da bez zdravog sistema finansiranja lokalnog nivoa vlasti, nema razvoja naše države. Nažalost, vlastima su očito bitna samo ministarstva i njihovi budžeti, a opštine i gradovi, mogu i da nestanu, konastuje se u saopštenju.

LSV je ustakla da se snažno protivi takvoj politici i traži promenu celokupnog političkog sistema u Srbiji, koji bi omogućio početak procesa decentralizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari