Lutovac: Ima smisla dijalog uz učešće EU 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Dok je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković spremna da prihvati posredovanje evropskih parlamentaraca u razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima, u opoziciji su sumnjičavi prema ovoj ideji, imaju svoje uslove i još ne odustaju od bojkota predstojećih izbora.

Politički analitičar Boban Stojanović pak smatra da je posredovanje članova EP u razgovorima oko izbora izvlačenje“, „privođenje“ ili „muvanje“ opozicije na izbore.

Predsedavajući opozicionog Saveza za Srbiju, čije su sve članice već donele odluku o bojkotu, Boško Obradović za Danas kaže da je sada već kasno za posredovanje EU.

– Kasno je za izbore na proleće, pa je zato potrebno pomeriti termin izbora za jesen iduće godine i napraviti sporazum o slobodnim i poštenim izborima koji bi važio najmanje 6-12 meseci pre izbora, uz prelaznu, tehničku Vladu kao garanciju primene Sporazuma. Ako predstavnici Evropskog parlamenta dolaze sa tom idejom, kao što je bio slučaj u Crnoj Gori i Makedoniji – to je prava stvar. Bez obzira ima li ili nema posrednika u razgovorima između vlasti i opozicije – ovo su naši uslovi i bez ispunjenja ovih zahteva mi ne odstupamo od bojkota izbora – kazao je on.

Predsednik DS Zoran Lutovac smatra da paralelno sa kampanjom bojkota kao sredstvom pritiska, ima smisla učestvovati na pregovorima uz posredovanje EU.

– Ako se postigne sveobuhvatni Sporazum o poštenim i slobodnim izborima i rok od 9 meseci za njegovo sprovođenje počne od tada da se računa uz instrumente i mehanizme koji bi to garantovali i nadgledali – onda bi kampanja bojkota postigla svoj cilj. Dakle, učestvovanje u eventualnom dijalogu ne zaustavlja, niti odlaže kampanju za bojkot – navodi on.

Na pitanje da li to podrazumeva da se izbori na proleće odlože zbog rokova od devet meseci, on odgovara da to podrazumeva da rokovi teku od trenutka postizanja sveobuhvatnog Sporazuma i početak njegove primene. Kako dodaje, Mekalisterove ponude o dijalogu ne bi ni bilo da nije bilo protesta i odluka o bojkotu.

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da je kasno za bilo kakve promene i da sve govori u prilog tome koliko se vlast uplašila bojkota jer su do juče govorili da je sve u redu i da nikakvih problema nema, a sada zdušno podržavaju i posredovanje EP.

– Izbori su previše blizu i nisam siguran da iako se nešto formalno promeni – da ima vremena da se suštinski nešto promeni. Početak dijaloga na FPN-u, a sada i posredovanje EP je „izvlačenje“, „privođenje“ ili „muvanje“ opozicije na izbore. Ono što opozicija može da iskoristi – to je da natera sada EP i sve evropske institucije da priznaju da ne postoje slobodni i pošteni izbori, da se ova situacija iskoristi za dugoročne pritiske na vlast u Srbiji. Za naredne izbore verujem da je već kasno da se pod bilo kojim pritiskom nešto suštinski promeni. A siguran sam da će biti popuštanja, baš kako bi se pojedini akteri iz opozicije „namamili“ na izbore i kako bi što kasnije doneli tu odluku. Opozicija samo treba dugoročno da u svoju korist okrene to što je EP pristao na ovo i praktično priznao sve probleme u Srbiji – zaključuje Stojanović.

SZS: Dobrodošla, ali zakasnela inicijativa

Inicijativa gospodina Mekalistera za posredovanje u dijalogu o izbornim uslovima je dobrodošla, ali zakasnela za izbore koji se najavljuju za mart 2020, navodi se u saopštenju SZS. Posredovanje u dijalogu može za cilj imati isključivo postizanje Sporazuma o poštenim i slobodnim izborima, mehanizme sprovođenja i rok od 9 meseci za održavanje pravih izbora, dodaje se.

Poziv PSG

„Smatramo da je EU pokazala poštovanje prema građanima Srbije uvažavanjem i podrškom predlogu koji je u ime PSG predsednik Sergej Trifunović uputio Dejvidu Mekalisteru… PSG ostaje dosledan borbi za fer i demokratske izbore i poštovanju Sporazuma sa narodom kojim smo se na tu borbu obavezali i pozivamo sve opozicione organizacije da se uprkos ranije proglašenom bojkotu uključe u dijalog i da se zajedničkim snagama izborimo za pravo naših sugrađana da slobodno i bez straha biraju svoje predstavnike“, navodi PSG. Stranka moderne Srbije pak „snažno pozdravlja spremnost EU da posreduje u demokratizaciji Srbije.

Nastavak razgovora na FPN

Za danas (četvrtak) zakazan je šesti okrugli sto na Fakultetu političkih nauka o izbornim uslovima, a tema su pritisci na birače. Glavne stranke opozicije ranije su napustile ove sastanke koji organizuje FPN i Fondacija za otvoreno društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari