Lutovac: Nacionalni interes Srbije je da se Vučić ne bavi Crnom Gorom 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

“Aleksandar Vučić nikada nije bio tako oštar u izjavama prema Milu Đukanoviću, kao što je danas oštar prema crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću, upozoravajući ga da Srbija neće trpeti da je Crna Gora ponižava. Nije bio oštar prema Đukanoviću ni onda kada je on hapsio sveštenike, poslanike i rušio crkvene objekte, zabranjivao srpskim profesorima i akademicima ulazak u državu”, kaže za Danas Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, kome je jedno vreme bio zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Mirović podseća da se predsednik Srbije, u vreme litija u Crnoj Gori, nekoliko puta sreo sa Đukanovićem i pozvao ga da poseti Beograd, čak i onda kada je njegova policija prebijala Srbe u Budvi u junu 2020.godine.
”Ove činjenice nam govore da je Vučić imao poslovne i političke veze sa Đukanovićevim režimom. Na isti zaključak ukazuje činjenica da im je Beba Popovic zajednički prijatelj i da je njegov Institut za javnu politiku finansiran iz srpskog i crnogorskog budžeta”, napominje Mirović, povodom Vučićeve poruke premijeru Crne Gore, Zdravku Krivokapiću da Srbija želi najbolje odnose sa Crnom Gorom, da ne traži ništa, ali da neće dozvoliti da Srbiju neko ponižava.
A Momo Korprivica, poslanik i potpredsednik Demokratske Crne Gore, ističe za Danas da Crna Gora želi najbolje moguće odnose sa Srbijom, da je za to potrebna volja obe strane, ali da „ovakvi istupi predsednika Vučića“ tome ne doprinose”. Osim što je potrebna dobra volja sa obe strane, kaže Koprivica, potrebno je i da je svima na prvom mestu bude istina.
“Bez istine i dobre volje sa obje strane, ne može biti boljitka. Niti je dobro da predsjednik Crne Gore napada Srbiju optužujući je za agresiju, niti da predsjednik Srbije saopštava netačne tvrdnje i plasira neistine i lažne spinove o „antisrpskoj“ rezoluciji. Niko nikoga ne smije i neće ponižavati – niti Vučić Crnu Goru, niti zvaničnici Crne Gore Srbiju”, ističe Koprivica.
Lider Demokratske stranke i bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Lutovac, ocenjuje, međutim, da je nacionalni interes Srbije i Srba u Crnoj Gori da se Aleksandar Vučić ne bavi Crnom Gorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari