Lutovac: Veliki broj politički neopredeljenih građana se priključilo protestima 1Zoran Lutovac/Foto: N. Kovačević

Postavljanje pitanja u Skupštini je način kontrole rada izvršne vlasti. Zato je postavljanje poslaničkih pitanja, a koja su od javnog interesa važna, rekao je predsednik DS Zoran Lutovac u emisiji Dan uživo.

„Ja sam pitao o diskriminaciji dece koja ne mogu da idu u vrtić u Pećincima zbog svojih roditelja. I dobio sam odgovor Ministarstva prosvete da su deca diskriminisana, da su protivzakonito izbačena iz vrtića i da se ona protivzakonito ne vraćaju u vrtić. Nedopustivo je da ta deca nisu godinu dana u vrtiću jer su im roditelji u DS. Dobio sam odgovor i da oni koji su odgovorni za to nisu snosili nikakve konsekvence, naprotiv, čak je taj čovek koji je odgovoran pokrenuo tužbu protiv jedne majke koja se bunila“, rekao je Lutovac.

On je dodao i da u Skupštini Srbije postoji odbor za prava deteta, a koji se ne sastaje.

„Imamo odbor u Skupštini koji treba da se bavi pravima deteta, na čijem čelu je predsednik Skupštine i on ne želi da sazove sednicu tog odbora kako bi prema zakonu vratili decu u vrtić. I ako su oni spremni da narušavaju čak i prava deteta iz političkih razloga onda vidite dokle je to otišlo. I to je strašno“, rekao je Lutovac.

On je istakao da iako je dobio odgovor od Ministarstva prosvete „nije zadovoljan onim što je učinjeno“. Dodao je da je u pitanju problem koji je i iznad ministarstva, a koji je „postao pitanje svih nas, građana, pravosuđa, vlade“.

Predsednik Demokrata je istakao da opozicija neće dozvoliti narušavanje autonomije Univerziteta u Beogradu.

„To je nedopustivo. Dve i po hiljade akademskih građana je podržalo proteste u Srbiji. Svaki profesor univerziteta, osim sto je profesor ima pravo na svoj politički stav, na svoje privatno mišljenje i niko nema pravo da mu zbog toga postavlja pitanja“, rekao je Lutovac.

On je naveo i da su protesti protiv nasilja širom Srbije pokazali prve rezultate.

„Nisu raspisani izbori za septembar kako su najvljivali, nije formiran Vučićev pokret – odloženo je njegovo formiranje, probudila se svest i savest velikog broja građana. Veliki broj politički neopredeljenih građana se priključilo protestima. I to se desilo jer su zahtevi sa protesta normalni. Šta će vladajuća većina uraditi sa njima, neka dobro razmisle o tome“, poručio je Lutovac.

On je dodao i da ako vlast bude ignorisala zahteve, da će se suočiti sa građanima, da će „imati kampanju na ulicama ukoliko i dalje budu zatvoreni mediji, kao i da građani imaju pravo na ipobunu, građansku neposlušnost i na štrajk“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari