Skupština: Javno slušanje predloga zakona o nestalim bebama 28. novembra 1Skupština Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Tatjana Macura, šefica poslaničke grupe Stranke moderne Srbije apelovala je na predsednika Odbora za pravosuđe Petra Petrovića da na javno slušanje o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koje se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji 28. novembra pozove i relevantna udruženja i nevladine organizacije.

Ona je ocenila je da odluka Odbora za pravosuđe da ne pozove te organizacije skandalozna, jer su pozivi upućeni onim udruženjima i predstavnicima NVO koji podržavaju taj predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri još od marta 2018. godine, i to bez javne rasprave.

Macura je apelovala da na javno slušanje budu pozvani predstavnici JUKOM-a, Beogradske grupe roditelja nestalih beba, koje se godinama bave tom temom, a čije primedbe i predlozi nisu uvršćeni u predlog zakona koji, kako je ocenila, suštinski ne rešava probleme roditelja nestale dece.

„Taj predlog zakona je samo sušta forma koje ne rešava probleme. Ono što je potrebno uraditi je da se povuče iz procedure predlog zakona i sprovede kvalitetna javna rasprava, napiše potpuno novi zakon koji će omogućiti da se istragom dodje do konačne istine“, istakla je Macura, a konferenciji za novinare u Skupštini Srbije prisustvovali su predstavnici Beogradske grupe roditelja nestale dece.

Roditelji smatraju da je predlog zakona sporan jer ne obavezuje vlasti da pokrenu istragu o sudbini dece i negoduju jer vlast nijednog trenutka ne govori o tome da treba da se utvrde činjenice i okolnosti pod kojima su deca nestala i otvori istraga, već da želi da ih obešteti.

Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, uredjuje se postupak u kojem se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta ili zdravstvenih ustanova u Srbiji, i postupak u kojem se dosuĐuje novčana naknada nematerijalne štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari