Majdanpek: U iščekivanju raspuštanja Skupštine opštine i uvođenja privremenog organa 1Foto: I. Popović

Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović, podneo je ostavku 29.decembra, kako je rekao “ iz jednog prostog i jedinog razloga“ da građani opštine Majdanpek iduće godine izađu samo jednom na izbore. Sa istekom januara stvaraju se zakonski uslovi da Vlada Srbije raspusti opštinsku Skupštinu u Majdnapeku i uvede privremeni organ za obavljanje tekućih i neodložnih poslova i izvršnih organa opštine.

Biće to treći put od 2000. godine da opštinom do vanrednih lokalnih izbora, odnosno konstituisanja vlasti, rukovodi privremeni organ.

Prvi je formiran maja 2001. godine i na njegovom čelu bio je Petar Lazarek Stošić, advokat, i većinu su činili članovi Demokratske stranke.

Formiranju pirvremenog organa prethodila je ostavka 21 odbornika iz skupštinskog saziva izabranog u septembru 2000. godine kad su vlast u Majdanpeku ubedljivo dobili SPS i JUL.

Trinaest godina kasnije, ponovo privremene mere i uvođenje privremenog organa, jer se sednice opštinske Skupštine nisu održavale zbog nedostatka kvoruma.

Majdanpek: U iščekivanju raspuštanja Skupštine opštine i uvođenja privremenog organa 2
Foto: D. Vagner, foto: Ivan Popović

Početkom juna 2014. godine republička Vlada je za predsednika Privremenog organa imenovala Dejana Vagnera (SNS) koji je nakon prekomponovanja vladajuće većine u lokalnom parlamentu i preuzimanja vlasti od Demokratske stranke bio na čelu majdanpečke opštine.

Već u septembru iste godine održani su lokalni izbori, na kojima je SNS ubedljivo pobedila.

Naprednjaci su tada osvojili 48,39 odsto glasova, DS je bila druga sa 23,15 odsto, a treća SPS sa 16,85 odsto osvojenih glasova i ovakav odnos snaga naprednjacima je obezbedio 17 od 31 odborničkog mesta i apsolutnu vlast u majdanpečkom opštinskom parlamentu.

Na ovim vanrednim izborima SNS osvojila tri puta više glasova u odnosu na 2012, a DS zabeležila pad od 1.000 glasova.

Četiri godine kasnije na lokalne izbore početkom septembra 2018. godine izašlo je 58 odsto upisanih birača, a SNS je je osvojila 65,45 odsto glasova od ukupnog broja izašlih birača.

Tada se za 31 odborničko mesto u lokalnom parlamentu nadmetalo sedam izbornih lista.

Prva na glasačkom listiću bila je lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Majdanpek“, a iza nje liste „Milan Krkobabić – PUPS – I Majdanpek je Srbija“, „Ivica Dačić i Dragan Marković Palma – SPS, Jedinstvena Srbija“, zatim „Doktor Marko Radulović – Srpski pokret Dveri“, „Vlaška stranka – Most“, „Vlaška stranka“ i Grupa građana „Dosta je bilo – Upalimo svetlo“.

Na osnovu izbornih rezultata, naprednjaci su dobili 24 odbornička mesta, koalicija SPS – JS tri odbornika, i kao jedini predstavnik opozicije – Srpski pokret Dveri četiri odbornika.

Podsetimo da prema Zakonu o lokalnoj samoupravi ( član 86) odluku o raspuštanju skupštine lokalne samouprave na predlog nadležnog ministarstva donosi Vlada.

Lokalne izbore, u roku od dva meseca od stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine, raspisuje predsednik Narodne skupštine,

Zakon kaže i da do „konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, obavlja privremeni organ jedinice lokalne samouprave koji čine predsednik i četiri člana”.

Vlada obrazuje privremeni organ jedinice lokalne samouprave vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari